51,6 lei


97 de medalii la olimpiadele de matematica, informatica si robotica, dintre care 70 sunt de aur.

Premiile castigate de Vlad Coneschi

Aceasta este performanta remarcabila a lui Vlad, un elev de 13 ani din Slatina.

Anul trecut, Vlad a obtinut medalia de aur atat la olimpiada de matematica, cat si la cea de informatica,


moment in care a aflat cat de mult este apreciata performanta de catre statul roman. Pentru succesul obtinut, Ministerul Educatiei i-a oferit un premiu in valoare de… 51,6 lei. Despre acest “premiu” Vlad spunea intr-un interviu pentru Adevarul ca “Premiul in bani pentru medalia de aur a fost, din partea ministerului, de 51,6 lei. Mi-au dat o bancnota de 50 de lei si patru monede de 50 de bani. Am ramas, astfel, dator ministerului cu 40 de bani. Cam asta este grija pe care o poarta institutiile statului celor care vor sa faca performanta”.

Cum era de asteptat, aceasta intamplare l-a convins ca Romania nu este tara in care sa-si doreasca sa ramana, afirmand ca, “dupa liceu cred ca voi merge in strainatate, nu sunt facultati de matematica sau informatica atat de bune in Romania; si probabil imi voi lua si parintii cu mine”. Mai mult ca sigur, universitatile de top se vor

intrece in oferte de bursa pentru a-l atrage, lucru de care este cat se poate de constient. Ce spune Vlad Coneschi despre tara noastra? "Noi ne putem realiza oriunde, Romania nu stiu daca are aceeasi sansa!". Adica... el spune deschis ceea ce adultii se fac ca nu vad, fie pentru ca-si urmeaza propriile interese, fie din motive mai putin pragmatice. Pe de alta parte, el ne spune si ca, competenta este cel mai bun pasaport, iar abilitatea de a excela intr-un domeniu, oricare ar fi acela, reprezinta biletul pentru viata pe care ne-o dorim. Oriunde pe glob!


Noi subiecte de discutie care te pot inspira pe drumul catre succes pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?