Valorile, cariera si implinirea personala


Ziua cercetatoare, seara vanzatoare. Aceasta este povestea Mirelei.

Mirela Sabina Ene

Mirela Sabina Ene este un geniu al fizicii. Mai exact, este fizician cercetator in stiintele creierului. Wooow! Chiar este wow sa analizezi tesutul cerebral


patologic, pentru a-i indica cu precizie medicului chirurg unde sa introduca electrodul menit sa localizeze o leziune epileptica. Asadar, Mirela salveaza vieti. Insa, doar cu jumatate de norma, timp pentru care, la sfarsitul lunii este platita cu 400 de lei. Adica... Te las pe tine sa te gandesti pe ce cheltui aceasta suma.

Pentru a se putea intretine, Mirela are si al doilea job, acela de vanzatoare intr-un mall bucurestean. Vinde hainute pentru copii.

Desi si-ar putea folosi cele 4 ore petrecute in laborator pentru activitati mult mai productive, Mirela continua sa spere ca intr-o zi isi va putea urma visul cu norma intreaga. Da, acesta a fost visul ei de cand se stie si pentru care si-a tocit coatele 6 ani pe bancile facultatii de fizica. Si aceasta speranta ii da puterea sa mearga mai departe.

Citind povestea Mirelei, inevitabil mi-a venit in minte Horatiu Domuta, antrenorul de genii care a renuntat la cariera didactica pentru a recicla gunoaie si care in prezent castiga 1.000 de euro lunar. Ironia face ca el sa-si justifice refuzul de a-si relua cariera didactica dand exemplu un absolvent de agronomie care lucreaza ca vanzator in mall pentru un salariu de 1.200 de lei.

Pornind de la cele doua cazuri diametral opuse mi-am creat si o definitie proprie a valorilor, dincolo de ceea ce scrie in cartile de dezvoltare personala. Pentru mine, valorile sunt acele lucruri pe care le faci chiar daca suferi din acest motiv. In cazul Mirelei, pasiunea sa pentru stiintele creierului o priveaza de foarte multe lucruri materiale pe care orice tanara de varsta sa si le-ar dori. In cazul lui Horatiu Domuta, dorinta sa de a avea un trai decent i-a atras dezaprobarea cunoscutilor care si-au pastrat « cariera respectabila ».                                                                                       
Un lucru este cert pentru mine. Pentru a fi implinit, un om are nevoie de o suprapunere perfecta intre cariera (eventual de succes) si valorile sale. Degeaba era apreciat Horatiu Domuta pentru rezultatele elevilor daca nivelul sau de trai nu-l multumea. In egala masura, degeaba i-ar oferi cineva Mirelei sansa unui job bine platit, daca nu ar avea ocazia sa-si urmeze visul de a salva vieti.

Apropo de suprapunere. Imi vine in minte grefierul de la biroul de relatii cu publicul al Judecatoriei Sectorului 2, omul care pare ca nu are nici o legatura cu restul sistemului judiciar. Daca ar fi in cladirea curtii de apel, cred ca as vizita-o inainte de fiecare dosar care are ca miza viata unui pacient oncologic. Pentru ca un om cu adevarat implinit « da pe afara » si face ziua mai senina oricui intra in contact cu el...

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?