Educatia pasiunii


Traieste ca si cum ai muri maine, dar invata ca si cum ai trai vesnic.

Asta spunea candva Mahatma Gandhi si, mai mult ca sigur asta gandesc si cei 160 de cursanti ai Universitatii Varstei a Treia, care au intre 55 si 85 de ani.

Citind articolul despre acest proiect inedit, mi-am amintit de


un coleg de la facultatea de drept. Cand a devenit “boboc” avea 46 de ani. Era inginer de profesie, angajat si familist. In primele zile, noi cei “tineri” il priveam ciudat si eram convinsi ca foarte curand va renunta. Cat de mult ne-am putut insela! Si acum ma intreb cum reusea sa vina la majoritatea cursurilor si seminariilor. Insa era prezent si doar asta conta.

Si, nu numai ca nu a renuntat, insa chiar dupa prima sesiune a demonstrat ca este mult mai bun decat unii colegi mai tineri care aveau drept singura responsabilitate studentia la drept. Nu vroia nota zece cu orice pret, insa nici “sa treaca si atat”. Vroia sa acumuleze cunostinte pe care ulterior sa le poata valorifica. Si cred ca acesta ar trebui sa fie principalul scop al oricarui student, indiferent de varsta - cu mentiunea ca, in cazul celor aflati la inceput de cariera, impactul ar fi maxim daca ar proceda asa.

Care era “combustibilul” care il ajuta sa faca fata? Pasiunea! Si-a descoperit intamplator afinitatea cu domeniul juridic si a facut tot ce a fost necesar pentru a-si urma visul!                                             Am avut ocazia sa vad si opusul. Mult mai multe exemple. Copii ai unor juristi care erau fortati sa studieze dreptul. Rezultatele erau pe masura. Iar daca erau motivati cu diverse “premii” sa obtina note

mari, frustrarea era cat se poate de evidenta.                Sunt convinsa ca ei numai la invatare pe tot parcursul vietii nu se gandeau. Insa este posibil ca, dupa pensionare, sa studieze ceea ce ii pasioneaza cu adevarat, desi ideal ar fi sa faca asta mult mai devreme, asemeni colegului nostru.

Oare daca tinerii ar studia ce ii pasioneaza cu adevarat, ar creste numarul celor care profeseaza in domeniul pentru care s-au pregatit? In prezent, 80% dintre absolventi profeseaza in cu totul alt domeniu decat cel in care sunt licentiati.


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?