Exceptionalul abandonat


A fost abandonat la nastere si a crescut prin orfelinate, insa a luptat neancetat sa se autodepaseasca. Acum isi dedica viata sa-i ajute si pe altii sa reuseasca.

Ionel Petrea

Ionel s-a nascut in urma cu 32 de ani la maternitatea din Faget. Si tot acolo si-a petrecut si primele luni din viata, dupa ce a fost abandonat de mama sa. Ulterior a ajuns la un orfelinat din Lugoj, unde a stat pana la


terminarea liceului, desi dormea in camera cu alti 49 de copii.

I se spunea in mod constat ca este “al nimanui”, fiind marginalizat de colegii de scoala. Chiar si propria mama i-a spus ca “regreta ca nu l-a putut avorta” atunci cand a intalnit-o. Insa el s-a ambitionat sa se autodepaseasca, declarand pentru Adevarul ca “de mic copil mi-am propus sa ajung in lumea civilizata, stiam ca am o sansa doar daca invat”.

Atunci cand si-a exprimat dorinta de a merge la liceu, cei de la orfelinat l-au batut pentru a-l determina sa renunte, insa nu au reusit si a fost inscris cu ajutorul unor ONG-uri.

Dupa terminarea liceului a plecat la Timisoara, unde a devenit student la Facultatea de Economie si Administrarea afacerilor. In acea perioada singurul sau venit era bursa in valoare de 200 de lei, astfel ca a fost nevoit sa lucreze la un magazin care il platea… cu produse alimentare. Si, pentru ca nu-si permitea sa cumpere cartile, a petrecut foarte mult timp la biblioteca pentru a putea tine pasul cu colegii sai.

Imediat dupa terminarea facultatii s-a angajat ca profesor de contabilitate la doua licee timisorene – Liceul Tehnic Henri Coanda si Grupul Scolar de Transporturi si Cai Ferate. In paralel a urmat si un master la

Ionel Petrea

Universitatea de Vest din Timisoara, specializarea Expertiza contabila si evaluare in afaceri. Marea sa tristete a fost ca, in timp ce el economisea bani pentru cursurile de specializare, isi vedea fostii colegi de la orfelinat cersind pe strazile orasului.

In anul 2008 a dat examenul de titularizare pe care l-a si trecut cu brio, fiind animat de faptul ca “daca nu o sa ia examenul, o sa ajunga pe strada”. Ulterior s-a intors in Faget, orasul sau natal, unde preda si in prezent la Liceul Teoretic Traian Vuia.

In anul 2015 a fost inclus in Liga Profesorilor Exceptionali, ca urmare a implicarii sale remarcabile in pregatirea elevilor, duce ce a participat impreuna cu elevii sai la un proiect Leonardo da Vinci in Portugalia, unde acestia au avut ocazia sa aprofundeze practica economica. In plus, s-a implicat si in foarte multe proiecte sociale de sprijinire a copiilor institutionalizati.                                                   Si, acelasi an, in pofida veniturilor sale modeste, a reusit sa-si implineasca visul de a avea propria casa, o garsoniera cumparata

prin programul Prima casa, insa in care nu s-a putut muta imediat, ca urmare a lipsei mobilei si a celor necesare.

In prezent, singurul sau regret este reprezentat de faptul ca, lipsa banilor l-a impiedicat sa se inscrie la doctorat.

Pentru mine, Ionel Petrea este un excelent exemplu de tenacitate in urmarirea obiectivelor. Aceasta cu atat mai mult cu cat, intr-o anumita masura a reusit sa depaseasca stigmatizarea celor din jur si, implicit, efectele subconstiente ale acesteia. Felicitari, Ionel!


Noi subiecte de discutie care te pot inspira pe drumul catre succes pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?