Criza talentelor, intre mit si realitate

Reprezinta inadecvarea ofertei salariale la abilitatile tinerilor cauza principala a crizei talentelor?

Criza talentelor

Se vorbeste foarte mult despre criza talentelor, punandu-se accentul pe inadecvarea ofertei salariale la abilitatile si experienta candidatului.

In opinia mea, putem vorbi despre o astfel de inadecvare doar in cazul tinerilor profesionisti, care au deja experienta si, implicit, si-au


demonstrat valoarea pe piata muncii, conform principiului « valoarea ta este data de cea mai mare realizare ». Acestia, de cele mai multe ori, sunt “vanati” de agentiile de recrutare pentru a fi “circulati” pe la cat mai multi angajatori.

In astfel de cazuri, ca sa-i poata « vana », companiile tind sa le ofere ceva in plus fata de ceea ce deja au, iar cea mai credibila oferta pe termen scurt este un salariu mai mare. Astfel, riscam sa intram intr-o spirala fara sfarsit, iar salariul pretins pentru mutare sa nu mai aiba neaparat legatura cu abilitatile candidatului. Acest lucru se intampla deoarece suntem pe podiumul mondial al deficitului de talente. In acest context, se pune intrebarea fireasca: ce ar putea oferi o companie, astfel incat, un angajat cu potential sa nu mai plece, chiar daca i se ofera un salariu mai mare cu 10-15%? Din punctul meu de vedere, incepand de la un anumit nivel, salariul nu mai este cel mai important criteriu care determina un angajat cu potential sa paraseasca sau nu o companie. Ceea ce, din pacate, lipseste in foarte multe companii este o comunicare interna autentica si, de asemenea, un interes real pentru obiectivele profesionale ale respectivului angajat.

Ce se intampla insa cu tinerii fara experienta? Putem vorbi, in cazul lor, despre inadecvarea ofertei salariale la abilitatile pe care le detin? Probabil ca nu, insa, este la fel de adevarat si faptul ca, salariul ar trebui sa le permita sa accepte un job. Iar acest lucru nu se intampla (exceptand domeniul IT), mai ales daca respectivul tanar este din alta localitate si trebuie sa plateasca chirie. Astfel, mobilitatea devine total nerealista. Iar in cazul celor mai norocosi, care pot fi sustinuti de familie, este cu atat mai importanta

comunicarea interna autentica si, de asemenea, interesul real pentru obiectivele sale profesionale, datorita nevoii stringente de a sti cand isi vor castiga independenta financiara. Sa nu uitam ca, vorbim despre tineri cu potential ridicat, care au si o mandrie pe masura.

Pe tine ce te-ar determina sa ramai intr-o companie, desi ai primi un pachet salarial mai atractiv de la concurenta?


Vrei sa primesti saptamanal toate articolele? Aboneaza-te la newsletter!