Somerul absolvent de Harvard


Crezi ca un absolvent de Harvard poate muri somer?

Somaj tineri absolventi

Da, se intampla si la case mai mari! Si este dovada ca nici o diploma din lume nu-ti garanteaza succesul, lucru pe care sunt convinsa ca-l stii foarte bine daca ti-ai inceput deja cariera.                Spun asta cu atat mai mult cu cat,


vorbim despre un om cu o inteligenta iesita din comun.                     La doar 18 luni citea New York Times, la 8 ani invatase 8 limbi straine, iar la 16 ani a absolvit Harvard-ul. Putea vorbi si scrie in 40 de limbi straine si, in plus, a creat de la zero o noua limba, pe care a intitulat-o Vendergood. Desi toata lumea i-a prezis la absolvire un viitor spectaculos, lucrurile n-au stat deloc asa. Intre 1915 si 1919 a lucrat ca profesor de matematica la o universitate din Texas, dupa care s-a decis sa renunte la cariera academica. Din 1921 a inceput sa lucreze cu masini de calcul, o slujba aflata mult sub capacitatile sale intelectuale. A murit somer, in 1944, la varsta de 46 de ani. Poate stii deja, este vorba despre William James Sidis, cel despre care, expertii spun ca a avut un IQ cuprins intre 250 si 300 (o persoana « normala » il are intre 90 si 115), fiind considerat cel mai destept om din lume.

Provenea dintr-o familie bogata si a trait in « tara tuturor posibilitatilor ». Asadar, este greu de crezut ca evolutia sa profesionala s-a datorat lipsei pilelor sau a “norocului”, nu-i asa?

Pe de alta parte, sunt foarte multi oameni de succes care si-au abandonat studiile universitare sau nici macar nu le-au inceput. Si vorbesc despre oameni cu succes real, precum Henry Ford. Care este explicatia? Ei bine, pentru obtinerea succesului, inteligenta emotionala (EQ) are o importanta mult mai mare decat cea cognitiva (IQ). Este demonstrat stiintific prin mai multe studii independente.

Vestea buna este ca inteligenta emotionala poate fi dezvoltata. De fapt, din proprie experienta stiu ca, daca te straduiesti suficient de mult, ea poate creste exponential. Insa, pentru a avea succes, ai nevoie de un plan. Un plan de dezvoltare a ceea ce americanii numesc “soft skills” si, in special, a abilitatilor interpersonale (comunicare asertiva, negociere, etc.). Incepe chiar azi sa-ti dezvolti aceste abilitati! Viata iti ofera zilnic zeci de oportunitati. Si chiar merita! Premiul este reprezentat de viata pe care ti-o doresti.

Ti-a placut acest articol?   

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?