Somerul absolvent de Harvard

Crezi ca un absolvent de Harvard poate muri somer?

Somaj tineri absolventi

In Romania, o diploma de licenta nu reprezinta garantia unei cariere in domeniul respectiv. De fapt, nu reprezinta nici macar garantia unei cariere care necesita studii superioare, in conditiile in


care, foarte multi licentiati pot castiga venituri mari sau foarte mari din activitati care nu necesita o astfel de diploma, in timp ce altii au doar o carte de vizita interesanta sau nici macar nu isi gasesc job. Sa fie aceasta o problema specifica Romaniei?

Sper ca, urmatorul exemplu iti va raspunde la aceasta intrebare.

La doar 18 luni citea New York Times, la 8 ani invatase 8 limbi straine, iar la 16 ani a absolvit Harvard-ul. Putea vorbi si scrie in 40 de limbi straine si, in plus, a creat de la zero o noua limba, pe care a intitulat-o Vendergood.

William James Sidis

Desi toata lumea i-a prezis la absolvire un viitor spectaculos, lucrurile n-au stat deloc asa. Intre 1915 si 1919 a lucrat ca profesor de matematica la o universitate din Texas, dupa care s-a decis sa renunte la cariera academica. Din 1921 a inceput sa lucreze cu masini de calcul, o slujba aflata mult sub capacitatile sale intelectuale. A murit somer, in 1944, la varsta de 46 de ani.

Poate stii deja, este vorba despre William James Sidis, cel despre care, expertii spun ca a avut un IQ cuprins intre 250 si 300, in conditiile in care, o persoana « normala » il are intre 90 si 115.

Provenea dintr-o familie bogata si a trait in « tara tuturor posibilitatilor ». Asadar, este greu de crezut ca, evolutia sa profesionala s-a datorat lipsei pilelor sau a “norocului”, nu-i asa?

Oare educatia la Harvard nu i-a asigurat abilitatile profesionale (“hard skills”) necesare? Desi cotatia universitatii se datoreaza rezultatelor obtinute de absolventii sai pe piata muncii, stim cu totii ca si Harvard-ul are uscaturile sale. Sau, poate ca, explicatia este

data (si) de absenta abilitatilor transferabile (“soft skills”)?           Asa cum am scris si anterior, pot da foarte multe exemple de oameni care au avut succes, desi nu aveau educatie formala, insa am mari dificultati sa dau chiar si un singur exemplu de, antreprenor sau manager de succes care si-a finalizat studiile universitare cu magna cum laudae.                                          Tu stii un astfel de exemplu?

Ti-a placut acest articol?    Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


In fiecare saptamana postez noi articole si / sau oportunitati care te pot ajuta sa-ti dezvolti ABILitatile. Vrei sa le primesti?