Suntem campioni!

Da, suntem campioni! Suntem campionii Europei si pe locul III mondial, dupa Japonia si Taiwan. Adevarati performeri, nu-i asa?

Manpower Talent Shortage Survey Romania 2016

Conform unui preview al raportului Manpower Talent Shortage Survey 2016, 72% dintre companiile din Romania au avut dificultati sa gaseasca angajatii potriviti. Asadar, suntem campioni la deficitul de talente! Pare greu de crezut, nu-i asa? Mai ales in conditiile in care, somajul in randul tinerilor romani a fost de 21,7% (in aceeasi perioada, media UE a fost 20,3%).

Din pacate, aceasta nu este o intamplare specifica anului trecut.

Si in 2015 Romania era campioana Europei. Insa, ocupa “doar” locul IV la nivel mondial, in conditiile in care, 61% dintre angajatori au avut dificultati sa ocupe joburile vacante. Pe atunci, somajul in randul tinerilor era de 24%. Asadar, de voie, de nevoie, intre 2015 si 2016 companiile au resorbit o parte dintre tinerii care isi cautau un loc de munca. Oare acesti tineri au obtinut joburi conform studiilor absolvite? Poate nu este de prisos sa mentionez faptul ca, 80% dintre absolventi lucreaza in alt domeniu decat cel pentru care s-au pregatit.

In 2014 deficitul de talente era de “doar” 51%.                                      

Asadar, pe fondul lipsei masurilor pentru contracararea fenomenului, in ultimii 3 ani a avut loc o crestere galopanta a deficitului de talente. De fapt, in acesti ani am avut parte doar propaganda. Foarte multi formatori de opinie au repetat cu obstinatie ideea ca “tinerii nu vor sa munceasca”, vorbind despre o asa zisa lipsa de candidati pentru diverse niveluri salariale. Insa, angajatorii, cei care se confrunta in mod real cu aceasta problema, sustin ca principala cauza este reprezentata de absenta abilitatilor (conform aceluiasi studiu). Adica… tinerii isi doresc sa munceasca si aplica la joburile disponibile, insa foarte multi dintre ei nici macar nu sunt chemati la interviu. Acelasi raport ne spune si care sunt principalele joburi deficitare – traderii, reprezentantii de vanzari, managerii, contabilii & finantistii, IT-istii si personalul administrativ. Daca as cauta numarul anual al absolventilor facultatilor cu profil economic, cu certitudine m-as enerva rau de tot. Pentru ca este foarte mare, chiar si avand in vedere exclusiv universitatile "serioase" (de stat). De fapt, le-as spune facultati cu profil “de somer”, inclusiv ca urmare a afirmatiei lui Pavel Nastase, fostul rector al ASE, conform caruia “absolventii nu satisfac cerintele

curriculare” (aceste cuvinte stau scrise sub semnatura sa si stampila universitatii in interogatoriul din dosarul 5571/2/2011*).

Nici macar acum, in al 12-lea ceas, n-am auzit de vreo masura reala si pragmatica menita sa combata fenomenul. Sa-mi fi scapat mie?

Ce va urma? Probabil coronita la nivel mondial. Cu certitudine, in 2017 vom fi pe locul II, in conditiile in care, in prezent ne desparte doar un punct procentual de Taiwan. 


Vrei sa primesti saptamanal toate articolele? Aboneaza-te la newsletter!