Suntem campioni!


Suntem campionii Europei si pe locul III mondial, dupa Japonia si Taiwan. La… deficitul de talente.

Manpower Talent Shortage Survey Romania 2016

Simtim asta pe propria piele in fiecare zi. Atunci cand primim obiective nerealiste la job. Sau atunci cand, pe langa obiectivele proprii, suntem nevoiti sa preluam si din sarcinile altora care au demisionat (sau au fost concediati), deoarece nu li se gaseste inlocuitor in timp util. Si, mai ales, atunci cand plecam acasa la miezul noptii si ingrosam statistica numarului mediu de ore lucrate saptamanal (Romania sta foarte “bine” la acest capitol, depasind cu mult tarile din vestul Europei, chiar daca numarul de ore raportat este cu mult sub cel real).

De ce se intampla asta? Conform studiului Manpower Talent Shortage Survey 2016, 72% dintre companiile din Romania au dificultati sa gaseasca angajatii potriviti, principala cauza fiind absenta abilitatilor.

Care sunt principalele joburi pentru care angajatii sunt greu de gasit? Pe primele 10 pozitii sunt traderii, inginerii, IT-istii, reprezentantii de vanzari, contabilii & finantistii si managerii de vanzari (celelalte 4 joburi nu necesita studii superioare: muncitori, operatori de productie, soferi si lucratori HORECA). Daca as vorbi despre cifrele de scolarizare ale universitatilor cu profil economic, care ar trebui sa produca angajati pentru aceste job-uri (cu exceptia inginerilor), m-as enerva cu siguranta. M-as enerva chiar daca as lua in considerare numai universitatile “serioase” (de stat). Insa ar fi inutil. Stiu deja din sursa sigura ca absolventii ASE-ului “nu satisfac cerintele curriculare”. A spus-o Pavel Nastase, fostul rector si actualul ministru al educatiei, intr-un document oficial (interogatoriul din dosarul 5571/2/2011*). Si mai stiu si ca 80% dintre absolventii din Romania nu profeseaza in domeniul pentru care s-au pregatit. Si, daca mai era nevoie, stiu si ca somajul in randul tinerilor este de 21,7%, cu mult peste media UE (20,3%). 

Este acesta un fenomen specific anului 2016? Daca lucrezi de mai multi ani, sunt convinsa ca stii deja raspunsul.

In 2015, 61% dintre companii se plangeau de deficitul de talente, Romania fiind, de asemenea, campioana Europei si “doar” pe locul IV mondial. Atunci somajul in randul tinerilor era de 24%.

In 2014, aceasta problema era semnalata de 51% dintre companii.

Este adevarat ca acest fenomen a dus la diminuarea somajului in randul tinerilor. Pe termen scurt. Insa joburile oferite, in cele mai multe cazuri, n-au nici o legatura cu pregatirea scriptica a angajatilor. Iar salariile oferite ne mentin la coada Europei, ca tara cu forta de munca ieftina.                                                                      Ce urmeaza? Cel mai probabil in 2017 vom acupa locul II mondial. In prezent ne mai desparte doar un punct procentual de Taiwan. Iar consecinta previzibila va fi relocarea companiilor care sunt in cautare de talente, deoarece acestea recunosc deja imposibilitatea de a-si servi clientii in mod corespunzator – esenta oricarei afaceri.

Adica… acum iti poate creste salariul, insa pe termen mediu sau lung s-ar putea sa fie nevoie sa te relochezi intr-o alta tara sau… sa lucrezi intr-un call center (pentru companiile din industria de outsourcing suntem destinatie preferata).

Spun asta pentru ca, din pacate, in ultimii 3 ani nu am vazut absolut nici o masura de combatere a acestui fenomen, in conditiile in care, acest proces este oricum cu bataie lunga. Doar retorica de genul “tinerii nu vor sa munceasca”, desi foarte multi dintre ei trimit zeci, sute sau chiar mii de CV-uri fara a fi macar chemati la un interviu.   


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?