Protest pentru pielea ursului din padure


Stiai ca, in timp ce noi protestam pentru introducerea pragului de 200.000 lei in cazul infractiunii de abuz in serviciu, este foarte posibil ca aceasta infractiune sa nu mai fie incriminata, indiferent de valoarea prejudiciului?

De ce spun asta? Conform art. 31 al. 3 din legea 47 / 1992, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest


interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei; pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

Acestea sunt vestile proaste. Exista totusi si o veste buna. Art. 31 al. 3 din legea 47 / 1992  vorbeste despre legi « constatate ca fiind neconstitutionale », iar in decizia 405 / 2016 exprimarea este « admite exceptia de NECONSTITUTIONALITATE; constata ca dispozitiile (…) sunt CONSTIUTIONALE in masura in care prin sintagma “indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora SE INTELEGE « indeplineste prin incalcarea legii ». Cam... ciudata combinatia, nu-i asa?

Asadar, mai mult ca sigur, mingea va fi din nou la CCR, inclusiv pentru a stabili in ce masura mai sunt aplicabile prevederile legii 78 / 2000 pentru faptele savarsite in aceasta perioada.                       

Iar daca se va constata vidul legislativ, oare va raspunde cineva? Pentru ca, din pacate, acest vid legislativ ar avea menirea de a favoriza un vid bugetar care ne afecteaza pe fiecare dintre noi prin lipsa serviciilor publice (de calitate).

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?