Prostie sau plan de supravietuire?


Istoria se repeta intotdeauna, mai ales in Romania!

somaj tineri

Iti mai amintesti? Era in anul 2004 cand, pe fondul campaniei electorale, guvernul in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a lansat Bursa speciala Guvernul Romaniei. Astfel, guvernul a finantat studiile de licenta sau de master la universitati internationale de prestigiu pentru tineri


care, la intoarcere, urmau sa lucreze in institutiile publice si sa puna umarul la reformarea tarii. Colaborarea cu PNUD a impus o selectie riguroasa, bursierii chiar meritand acel loc. DAR, pentru ca in Romania intotdeauna exista un mare « dar », in pofida faptului ca, pana in anul 2010 s-au investit peste 6 milioane de euro in finantarea studiilor pentru 149 de tineri, la intoarcere TOTI au dedenit SOMERI DE LUX. Astfel banii au fost irositi, iar fostii bursieri s-au deprofesionalizat si, in momentul in care au fost liberi sa-si gaseasca un job, angajatorii i-au privit cu scepticism din cauza perioadei extrem de lungi de inactivitate.

Atunci era evident ca vorbeam despre o strategie de campanie, mai ales avand in vedere si faptul ca, inca din anul 2005, fondurile alocate s-au redus cu peste 80%. Dar… acum despre ce este vorba?

Acum cateva zile, Academia Romana a lansat "Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani”, prin care propune ca toti absolventii de studii superioare finantate de la


bugetul statului sa fie obligati sa lucreze in Romania o perioada egala cu durata studiilor. Asta in conditiile in care rata somajului in randul tinerilor este de 21,7% (peste media UE).                                 

Eu am gasit doua posibile explicatii: fie toti academicienii sunt demni urmasi ai Elenei Ceausescu si, in consecinta, nu au capacitatea sa inteleaga efectele unei asemenea masuri, fie scopul este cu totul altul decat cel declarat. Si, vorbind despre scopul real, trebuie sa fac legatura intre aceasta « strategie » si reforma (a cata oare?!) in domeniul educatiei. Mai ales avand in vedere faptul ca anuntul « reformei » provine de la Pavel Nastase, cel care, in calitate de rector, spunea cu foarte multa nonsalanta ca absolventii ASE « nu satisfac cerintele curriculare ». Oare si-o fi dat seama ca universitatile vor ramane goale daca va exista o asemenea conditie complicat spre imposibil de pus in practica ? Si, implicit, ca el si cei mai multi dintre colegii sai vor iesi la pensie anticipat?

Un detaliu important este si faptul ca anuntul sau a venit pe 15 februarie, cand guvernul se pregatea sa « ingroape » OUG 13. Oare prin aceasta legare de glie se incearca transformarea « tinerilor frumosi si liberi » in asistati social extrem de docili, pentru urmatoarele alegeri?

Probabil ca, pentru aceasta “reusita”, Pavel


Nastase spera sa fie miruit ministru pe viata. Sau macar pana la pensie. Va fi insa interesant de urmarit ce se va intampla cu restul cadrelor didactice universitare. Oare as fi rautacioasa daca le-as canta sa se duca “la brutarie”? Ar fi oricum prea putin fata de ce merita pentru ca au adus Romania pe locul III mondial la deficitul de talente!

Insa marea intrebare este ce se va intampla cu tinerii care contau pe obtinerea unui loc de la buget. Oricat de neperformant ar fi sistemul educational si chiar daca diferenta dintre valoarea unui tanar pe piata muncii si valoarea hartiei pe care este scrisa diploma este data exclusiv de dorinta posesorului de a performa, pentru foarte multe joburi educatia academica este un “must”. Nici macar vanzator in mall nu mai poti fi fara studii superioare.

Asadar, tinerii vor trebui sa-si apere pana si dreptul la educatie. Si, odata cu el, dreptul de a fi mai mult decat un asistat social care voteaza docil pentru o sticla de ulei.


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?