Valoarea si insemnele ei

Ce influenteaza cel mai mult valoarea unui om pe piata muncii?

Am citit astazi un editorial al lui Ioan Buduca despre « elita celor cu note mici si mijlocii », in care, fara ca autorul sa mentioneze propria medie, a vorbit despre rezultatele


academice ale personajelor momentului.

Are vreo importanta faptul ca, spre exemplu, ai terminat facultatea de drept cu media 6? Poate, in masura in care s-ar face evaluare pe parcurs, bazata pe criterii obiective si orientate catre performanta viitoare pe piata muncii, nu o evaluare bazata pe frustrarile profesorului ca ai lipsit din primul rand de la cursurile lui si / sau ca nu ai recitat tot ce ti-a predat mai ceva decat Luceafarul.

Oare « in lumea absolventilor de drept, cei cu note mari se fac, de regula, avocati, cei cu note mijlocii se fac de regula judecatori, iar cei cu 5 si 6 se fac, de regula procurori »? In conditiile in care, notele sunt bazate pe memorie, eu as spune ca, cei cu medii mari se fac magistrati. Cine va avea curizitatea, va afla ca toate grilele pentru examenul de admitere in magistratura sunt publicate, iar in privinta rationamentului logic, candidatii trebuie sa rezolve doar 30 de intrebari din 120. Asta spune cam tot, din punctul meu de vedere.

Nu stiu ce performanta ar avea, in opinia celor care considera media ca principala dovada a inteligentei (de toate felurile necesare in viata), un avocat care spune ca « iarba este verde, broasca este verde, DECI iarba este broasca », atunci cand solicita drept la replica, dupa ce, anterior, a impresionat pana la lacrimi audienta cu memoria sa suficient de buna pentru a-si invata pe de rost pledoaria initiala. Insa, ii asigur ca, motivatii de genul celei enuntate se regasesc frecvent in hotarari judecatoresti si rechizitorii.

Oare de ce se spune ca, valoarea pe piata muncii este data de cea mai mare realizare, nu de media de absolvire? Oare de ce diplomele (indiferent de media cu care le-ai obtinut) nu te ajuta sa iti construiesti un brand profesional, daca nu sunt dublate si de realizari cat se poate de palpabile in profesia pe care ti-ai ales-o?

In loc de concluzie, iti lansez o provocare:

Poti da un exemplu de antreprenor de success si / sau de manager de top cu o cariera remarcabila, care si-au finalizat studiile universitare cu o medie perste 9,50 ? Recunosc ca eu nu am gasit un astfel de exemplu, insa, stiu foarte multe exemple de succes, la nivel national si, mai ales, international (in tari unde meritocratia este mult mai valorizata), care au avut medii de 5 si 6 sau nici macar nu au studii universitare.

Ti-a placut acest articol?     Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


In fiecare saptamana postez noi articole si / sau oportunitati care te pot ajuta sa-ti dezvolti ABILitatile. Vrei sa le primesti?