Mentalitatea de invingator


A transformat un accident care l-a imobilizat pe viata in scaunul rulant in temelia succesului profesional din prezent.

Ciprian Anton

Ciprian s-a nascut in Sfantu Gheorghe. Inca de la o varsta foarte frageda a lucrat in constructii impreuna cu tatal sau, atat in tara, cat si in strainatate. Cu siguranta,


din aceasta etapa a vietii sale nu va uita niciodata ziua de 19 martie 2003. In acea zi Ciprian se afla pe acoperisul unei hale, iar cand acesta a cedat sub greutatea muncitorilor, a cazut in gol de la o inaltime de 7 metri. Accidentul s-a soldat cu lezarea grava a coloanei vertebrale. In plus, in cele 8 luni cat a stat internat in spital a trebuit sa depaseasca multe alte complicatii precum plamanii perforati, coastele rupte, bratul drept paralizat si un ulcer dobandit pe fond de stres.

Timp de doi s-a izolat, refuzand sa mai iasa din casa. Insa, chiar si in aceste condtitii a continuat sa faca gimnastica pentru a-si salva bratul paralizat. Si a reusit!. Iar apoi a inceput sa devina din ce in ce mai independent. Insa, pentru a ajunge la aceasta performanta, facea gimnastica de recuperare timp de 7 ore pe zi... in fiecare zi. Asa cum declara Ciprian pentru Gandul, « noi, oamenii, suntem capabili sa facem lucruri extraordinare atunci cand suntem scosi din sfera noastra de confort si trebuie, mai mult sau mai putin, sa ne adaptam din mers diferitelor situatii ivite ».

In anul 2005 a decis sa accepte ajutorul fundatiei Motivation. Initial a participat la o tabara de recuperare activa. Insa, datorita rezultatelor obtinute, la inceputul anului 2006 a devenit el insusi instructor. Astfel a luat contact cu sporturile paralimpice si a ajuns campion national la baschet si atletism.

Insa marea sa dragoste s-a dovedit a fi tenisul si, din anul 2007, de cand a inceput sa participe la competitii nationale si internationale, evolutia sa a fost cat se poate de rapida, obtinand de 3 ori titlul de campion national. In plus, Ciprian a devenit si primul instructor de tenis in scaun rulant din Romania.

Si nu s-a oprit aici. In 2010 a infiintat Clubul Sportiv Show Time din Sfandul Gheorghe, iar in 2011 a pus bazele echipei nationale de tenis in scaun rulant.

Mai mult decat atat, impreuna cu psihoterapeutul Mariana State, Ciprian a scris si o carte, « Ghidul persoanelor cu traumatism vertebromedular », care s-a dovedit a fi de un real folos pentru toti cei care ajung in aceasta situatie.                                                         
Iar acest an a fost numit vicepresedinte al Comitetului Paralimpic Roman. In plus, pana la sfarsitul anului si-a propus sa ajunga in top 100 la nivel mondial in clasamentul jucatorilor de tenis in scaun rulant. Si sunt convinsa ca va reusi. Acest lucru, precum si orice

altceva isi va propune.

Deviza sa este « munceste in fiecare zi ca si cum nu ai muri niciodata si ingrijeste-te de sufletul tau ca si cum ai muri in fiecare zi ». In plus, Ciprian gaseste forta necesara sa spuna ca « uneori ma bucur pentru tot ce mi s-a intamplat, pentru ca acum vad totul altfel ».

Ce as mai putea spune acum, dupa ce am aflat povestea sa? Doar ca... ma voi stradui sa scot cuvintele « nu pot » din vocabularul meu. Pentru ca, povestea lui Ciprian m-a facut sa inteleg ca aceste doua cuvinte reprezinta doar o limitare autoimpusa.


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?