Paradis IT… fara IT-isti?!?


Astazi au fost anuntate masuri de stimulare a angajabilitatii in sectorul IT. Oare vor avea efectul scontat?

Ministrul comunicatiilor a anuntat ca, incepand de la 1 ianuarie 2018, intreg sectorul IT va fi scutit de la plata impozitului pe salarii. Adica, in categoria privilegiata vor intra si programatorii cu studii medii, precum si angajatii firmelor de outsourcing.


In paralel s-a lansat si propaganda « Romania, hub-ul IT al Europei ». Aparent, aceasta facilitate fiscala ar trebui sa ne transforme intr-un paradis IT. Doar aparent... 

Cum am putea sa visam la « hub-uri IT » in conditiile in care, Romania este pe locul 3 mondial la deficitul de talente, iar job-urile din acest domeniu sunt in topul celor cu angajatii foarte greu de gasit? Oare isi imagineaza cineva ca, aceasta facilitate fiscala va da nastere peste noapte unor talente in domeniul IT? In conditiile in care, raportul Manpower Talent Shortage Survey este PUBLIC, mi-e greu sa cred ca, unul sau mai multi ministri nu cunosc situatia reala. Sau ca... nu au capacitatea sa anticipeze efectele REALE ale unei asemenea masuri!? Asadar... pe cine am scuti de la plata impozitului pe salarii? Si, implicit, care este miza REALA a acestei masuri?

Practic, eliminarea cerintei studiilor superioare de specialitate din continutul legii va stimula doar evaziunea fiscala. Da, ai ghicit, orice angajat cu studii medii (sau superioare fara vreo legatura cu IT-ul), care are in fisa postului activitati ce presupun lucrul pe computer va deveni « programator ». Pardon, nu chiar orice angajat. Doar cei care se doreste sa fie avantajati. Si cred ca cel mai bine spun chiar IT-istii acest lucru.

Insa cea mai mare miza este pentru firmele de outsourcing. Practic toate vor presta « servicii IT », desi in marea lor majoritate fac doar servicii de call center. Iar aceasta va fi doar o madalitate prin care vor creste salariile pe spinarea noastra.

Evaziune fiscala – pardon, am vrut sa zic optimizare fiscala, se face in foarte multe moduri, tocmai datorita « scaparilor » legislative de acest gen. Mai conteaza o modalitate in plus, in conditiile in care, cel putin aceasta va stimula angajabilitatea... operatorilor pe calculator?
Cel mai important efect pervers al acestei masuri este cu totul altul. Conditia studiilor de specialitate pentru scutirea de la plata impozitului pe salarii, care dura de suficient timp incat sa aiba efecte de « asteptare », stimula tinerii sa aspire la mai mult. Acum, multi vor cadea in capcana « merge si asa », desi COR-ul (codul ocupatiilor din Romania) ramane in viguare si, in consecinta, ei nu vor putea fi niciodata angajati « cu acte » pe pozitii care necesita studii superioare de specialitate. Iar veniturile vor fi pe masura, fie

ele si scutite de la plata impozitului. In fond, angajatorii le vor face o « favoare » pentru ca ii vor angaja « la gri ». Iar cand vor constientiza acest lucru, vor fi mult prea prinsi in valtoarea responsabilitatilor zilnice (personale si profesionale) pentru a se mai gandi la studentie.

Si astfel Romania se va transforma in hub-ul outsourcing-ului din Europa – deja este destinatia preferata a acestor companii. Ceea ce, din pacate nu prea ne ajuta sa crestem productivitatea si, implicit, nivelul salariilor.

Insa adevarul este ca oamenii subdezvoltati (a se citi « care nu isi ating potentialul maxim de dezvoltare profesionala ») sunt mai usor de condus...


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea personala si / sau profesionala pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Spirescu Iulian (Tuesday, 14 March 2017 06:29)

    Deficit de talente pentru ce ? caut un loc de muncă stabil de mai bine de aproximativ 7 ani după o experiență de muncă de peste 10 ani ...Ca să pot să-mi un în aplicare ideile personale care sunt apreciate internațional România nu prea face nimic ..iar în alte țări îți plătesc si drumul până în Noua Zelandă ca să mergi la interviu ..sau în Moldova tot pentru asta .... Știți cum este: nu nimeni nu ne vrea ..dacă nu am "mușcat" lista ... puțin schimbată melodia

  • #2

    Spirescu Iulian (Tuesday, 14 March 2017 06:32)

    ..ca să exemplific ..nu pot să editez în comentariu ...*pun , *Noua Zeelandă și să șterg *de mai bine de| ...cam așa este situația... nu avem dar vrem ..