Contabilul cersetor


Ieri, pe o vreme rece si ploioasa, o tanara de 19-20 de ani, destul de sumar imbracata, cersea vis-a-vis de Hanul lui Manuc.

Contabilul cersetor

Cand am trecut pe langa ea, m-a rugat sa-i dau un leu pentru a-si ajuta tatal internat in spital. Instinctiv, am analizat-o din cap pana in picioare si mi-a creat impresia ca, pentru ea, acesta este un “job” temporar sau, cel putin, ca era incepatoare. Inevitabil, am intrebat-o de ce


nu este la munca in acel moment. Atunci ea mi-a spus ca, desi are atestat de contabil, nu a reusit sa-si gaseasca un job.

Intamplator, ea este specializata intr-unul dintre domeniile deficitare, in care companiile au mari dificultati sa gaseasca angajatii potriviti. Si, cu toate acestea, cerseste pe strada.

Evident ca, fara a fi in locul ei, este imposibil sa stiu cu exactitate cauzele care au dus la acest rezultat.

Poate ca liceul nu i-a oferit pregatirea necesara in domeniul contabil, astfel incat sa se poata integra pe piata muncii. In definitiv, posturile didactice din scoli si licee sunt ocupate predominant de absolventii fabricilor de diplome, pe care, chiar si experti internationali ne spun ca trebuie sa-i schimbam urgent, pentru a nu compromite perspectivele de dezvoltare pe termen lung.                  

Poate ca are probleme de integrare sau, mai bine spus, un nivel deficitar al abilitatilor transferabile, desi, trebuie sa recunosc ca nu mi-a lasat o astfel de impresie.

Poate ca are o atitudine necorespunzatoare. Dar, oare cati dintre noi

am fi dispusi sa stam in ploaie, uzi pana la piele, in conditiile in care, rezultatele nu erau foarte incurajatoare? Poate ca nici unul sau poate ca toti… intr-o situatie identica!

Gandindu-ma la oameni precum Ciprian Anton, imi dau seama ca, in pofida aparentelor, cea mai mare piedica este, totusi, atitudinea sa, pentru ca, celelalte se pot depasi, atunci cand exista suficienta vointa.


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?