E grav!


Atat de grav, incat SRI cauta spioni la vedere!

SRI la Angajatori de top

In acest weekend a avut loc targul de joburi Angajatori de Top. Primisem invitatie personalizata (multumesc, Cristina!) inca de pe 20 martie si imi propusesem sa merg pentru a « testa piata », fara insa a include aceasta activitate in


programul meu. Insa, in mai putin de 3 minute de cand am aflat ca SRI va fi expozant si am confirmat informatia, mi-am planificat vizita la targ in detaliu.

Trebuie sa recunosc ca am fost foarte curioasa sa observ abordarea lor in ceea ce priveste employer branding-ul si head hunting-ul. Probabil ca aceasta curiozitate s-a datorat perceptiei ca, in institutiile publice romanesti nepotismul tine loc de head hunting si, prin urmare, employer branding-ul nu mai este necesar.

Si, cum ma gandeam eu amuzata la ce urma sa vad, mi-am dat seama ca prezenta SRI-ului la targ spune foarte multe. Spune foarte multe despre deficitul acut de talente cu care se confrunta tara noastra. De ce spun asta? Romania ocupa locul II in randul tarilor membre NATO in privinta numarului de agenti la mia de locuitori, in conditiile in care SRI are peste 12.000 de astfel de angajati. Si, teoretic, astfel de joburi nu pot fi facute de « nepoti ». Asadar nevoia institutiei de talente este foarte mare. Dar spionii au venituri foarte mari si, in plus, un job « cool » in care le-ar fi greu sa se plictiseasca si din acest motiv as fi tentata sa spun ca SRI n-ar trebui sa aiba nevoie de employer branding. Cel putin nu de unul « pe fata ». Insa la noi industria filmului nu este la fel de dezvoltata ca la Hollywood, astfel incat sa vedem un « man in black » varianta mioritica si banuiesc ca trebuie sa se descurce mai... romanian style pentru a gasi oamenii de care au nevoie in conditiile in care tara noastra ocupa locul III mondial la deficitul de talente.

Evident ca, pe termen scurt, SRI poate « vana » oamenii care fac intelligence competitive in companii. Dar oare am mai putea vorbi despre protectia informatiilor clasificate, daca respectivii se vor lasa « vanati » din nou in mediul privat?

Astfel ca, pe termen lung exista doua variante: importul de filipineze (nu doar pentru a le face bone - informator) sau implicarea activa a SRI in reformarea sistemului de educatie.

Oare asistam la un punct de inflexiune in ceea ce priveste deficitul de talente in Romania? Cum bine spun americanii... time will tell!


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?