E grav!


Atat de grav, incat SRI cauta spioni... la vedere.

SRI la Angajatori de top

In acest weekend a avut loc targul de joburi Angajatori de Top. Primisem invitatie personalizata pe un email profesional (multumesc, Cristina!) inca de pe 20 martie si imi propusesem sa merg pentru a « testa piata », fara insa a


include aceasta activitate in program. Insa, in mai putin de 30 de secunde de cand am aflat ca SRI va fi expozant si am confirmat informatia, mi-am planificat vizita la targ in detaliu. Trebuie sa recunosc ca am fost foarte curioasa sa observ abordarea lor in ceea ce priveste employer branding-ul si head hunting-ul.

Insa, prezenta la un astfel de targ a uneia dintre putinele institutii publice din Romania care cauta talente in mod real spune multe. Spune multe, mai ales despre deficitul de candidati cu potential, in conditiile in care, Romania este pe podiumul mondial al deficitului de talente si se indreapta cu pasi foarte mari catre prima pozitie. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat, la ultima testare PISA organizata de OECD, Romania s-a clasat pe locul 48 din 70, fiind depasita de toate tarile europene, cu exceptia Republicii Moldova. Si, ceea ce este si mai grav, nivelul elevilor romani este in scadere. Din acest motiv, Eric Hanushek, membru al Institutului Hoover, spunea ca, « daca Romania nu este dispusa sa isi schimbe scolile si, in mod special, nu e dispusa sa schimbe calitatea profesorilor, acest lucru se va vedea in economie ». Dar noi functionam pe principiul cainii latra, ursul merge.

Evident ca, pe termen scurt, SRI poate « vana » oamenii care fac intelligence competitive in companii.

Dar oare am mai putea vorbi despre protectia informatiilor clasificate, daca respectivii se vor lasa « vanati » din nou in mediul privat?

Astfel ca, pe termen lung, din punctul meu de vedere, exista 2 variante: importul de filipineze (evident ca nu doar pentru a le face bone - informator) sau implicarea in reformarea sistemului de educatie.

Oare asistam la un punct de inflexiune in ceea ce priveste deficitul de talente in Romania? Cum bine spun americanii... time will tell!


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?