Educatia, prioritate personala sau nationala?


Pentru o familie cu 9 copii si venituri de 1.000 lei lunar, educatia este prioritate absoluta.

Familia Pandele din Teleorman

Familia Pandele isi duce traiul in comuna Scrioastea din judetul Teleorman din pensia tatalui si alocatiile copiilor, venituri care nu depasesc suma de 1.000 de lei.

In pofida dificultatilor, pentru ca cei 6 copii de varsta scolara sa poata


studia, parintii lor au facut un credit la banca in valoare de 750 lei, din care au cumparat rechizite, ghiozdane si haine.

Loredana, eleva in clasa a IV-a, este mandria famiei. Pana in prezent a luat numai premiul I, avand ca disciplina preferata matematica. Ea isi doreste sa fie admisa la facultate si sa devina politist.

Deoarece au fost nevoiti sa si munceasca pentru a-si ajuta familia, Ionut (16 ani) este pentru a 3-a oara in clasa a VIII, iar Gabriel (15 ani), de asemenea, repeta ultimul an de gimnaziu, ambii fiind colegi de clasa cu fratele lor Gabriel (13 ani). Lucian (12 ani) este in clasa a VI-a, iar Andrei este bobocul familiei.                                     Indiferent de obstacolele cu care se confrunta, cei doi parinti isi indeamna copii sa mearga la scoala si nu ar concepe ca vreunul dintre ei sa-si abandoneze studiile, fiind convinsi ca trebuie neaparat sa invete pentru a avea o viata mai buna.                             Exemplul acestei familii este cu atat mai admirabil, cu cat ei reprezinta exceptia care confirma regula. Astfel, conform ultimului raport Eurostat, ponderea tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nici nu urmeaza un program educational este cu 42% mai mare decat media UE, in contextul abandonului timpuriu al scolii si in conditiile in care, nivelul saraciei si al excluziunii sociale din Romania este printre cele mai mari din blocul comunitar.          

Mai mult decat atat, dintre tarile UE, Romania aloca cel mai mic procent din PIB pentru educatie (3,1%), iar modalitatea de cheltuire a acestor bani este un subiect vast, fie si numai pentru ca, din ei se platesc salariile unor oameni care, conform expertilor, nu au ce cauta la catedra.

Oare daca Romania ar urma exemplul familiei Pandele, am mai fi pe podiumul mondial al deficitului de talente si, totodata, in cadere libera in privinta rezultatelor la testele PISA?


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?