Feedback-ul din oglinda


Zilele trecute am avut o discutie care m-a pus pe ganduri. Atunci cand a avut loc, mi s-a parut un atac la persoana fara sfarsit. Insa, adevaratul feedback a inceput dupa terminarea ei.

Bill Gates feedback

Daca exprimarea sentimentelor negative dureaza mai mult de 30 de secunde si nu este urmata de o lauda la fel de sincera, cel care primeste feedback-ul il va considera mai degraba un atac la persoana decat critica unei


anumite actiuni si se va gandi la comportamentul celui care i l-a oferit, in detrimentul mesajului. Asta scrie in orice carte respectabila de leadership si, trebuie sa recunosc faptul ca, la fel am reactionat si eu. In plus, eu am fost si « mandra de mine » pentru ca am aflat cat de departe poate merge persoana respectiva din acest punct de vedere. (Probabil ca, daca m-ar fi vazut in timpul acelei discutii, si Haha Lung ar fi fost mandru de mine pentru modul in care mi-am insusit tehnicile sale.)

Intamplarea a facut sa dau peste un articol al lui Daniel Mois despre abilitatea de a ne tria anturajul. Universul isi facuse treaba. Imi trimisese mesajul de care aveam nevoie pentru a-mi valida propria convingere. Persoana respectiva nu stie sa ofere feedback « ca la carte » si, in consecinta, imi creaza stari negative; iar cireasa de pe tort este ca, atunci cand este in rolul primitorului de feedback, adopta pozitia strutului. Concluzia: persoana respectiva trebuia eliminata din anturajul meu.     

Adevarul este insa ca, in astfel de situatii, eliminarea reprezinta o solutie simplista.

O veche zicala spune ca ceea ce sunt reprezinta caracterul, iar ceea ce sunt in relatia cu o anumita persoana reprezinta atitudinea fata de aceasta. Asadar, intrebarea daca persoana care mi-a oferit feedback a fost pur si simplu oglinda mea este cat se poate de fireasca. Intr-o astfel de situatie, practic, ar trebui sa elimin pe cineva din anturajul meu doar pentru ca... nu-mi place ce-mi arata despre mine. Acest comportament m-ar mentine in zona de confort, insa mi-ar bloca sansele de dezvoltare personala.

Oare am oferit si eu feedback prin discutii interminabile si foarte contondente? Din pacate da, desi, la nivel teoretic, eram « experta ». Am adoptat eu vreodata pozitia strutului cand am primit feedbak? Din nou, raspunsul este afirmativ, initial, chiar si aceasta situatie

reprezenta un exemplu ilustrativ.

Este foarte adevarat ca fiecare dintre noi tinde sa-i judece pe ceilalti dupa fapte si doar pe sine dupa intentii. Insa, este la fel de adevarat si faptul ca, fiecare dintre noi trebuie sa reprezinte schimbarea pe care vrea s-o vada in jurul sau!

Asadar, atitudinea pe care o adoptam fata de ceea ce ni se intampla este doar o chestiune de alegere.

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?