Oglinda Romaniei


Fac francezii ce fac si reusesc sa ne arate asa cum suntem. Nesuferitii! Oricum, noi tot ne ascundem dupa deget. Indiferent ce argumente ar avea, noi suntem « victime »!

Deranj mare, mon cher! France 2 a difuzat un reportaj despre Romania. Mai exact, despre UMF Cluj. Au indraznit sa sustina ca absolventii acestei universitati sunt slab pregatiti. Da, au spus acest lucru pentru francezi, intr-un an electoral in Franta. Noua nu era nevoie sa ne spuna,


pentru ca stiam deja. Vedem acest lucru aproape de fiecare data cand interactionam cu medici din « noua generatie ». Spun aproape, deoarece am intalnit si medici tineri extrem de competenti (in Romania!).

In mod surprinzator pentru noi, in Franta, atunci cand un absolvent de facultate nu stie sa faca lucruri elementare din profesia sa, oamenii incep sa-si puna intrebari. La noi, rectorii care declara sub semnatura in fata instantei ca o universitate a crescut ILEGAL cifra de scolarizare pentru ca... « studentii nu satisfac cerintele curiculare » (a se vedea interogatoriul ASE din dosarul 5571/2/2011*, semnat de fostul rector Pavel Nastase) ajung ministri ai educatiei, iar apoi ne suparam cand ne pun altii oglinda in fata. Daca jurnalistii France 2 ar fi ajuns si pe la ASE, ar fi putut constata ca studentii straini sunt inmatriculati si la mijlocul semestrului. Evident, tot pe baza de dosar si... tot de dragul taxelor. Iar daca totul se face de dragul taxelor, cat de probabil este sa se renunte la ele prin nepromovarea examenelor de catre studentii care "nu satisfac cerintele curiculare"?                                                                        Oare asa se explica de ce universitatile din Franta sunt incluse in top 500 mondial, in timp ce, ale noastre mai au foarte mult de asteptat?                                     

Oare de aceea, in Franta este normal sa lucrezi in domeniul pentru care te-ai pregatit, in timp ce, in Romania, este doar exceptia care confirma regula sau, eventual, motiv de victimizare la TV? Si nu in ultimul rand, oare de aceea, in Franta, deficitul de talente este moderat (23%), in timp ce, Romania este pe locul 3 mondial (72%)?                 Evident ca putem sa ne victimizam in continuare. Sau... putem sa luam atitudine. Insa, impotriva cauzei, nu a efectului. 


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea personala si / sau profesionala pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?