Prieten sau dusman?


Suntem cu totii diferiti. Din fericire! Asta spune o reclama celebra. Insa... care este principala cauza a diferentelor dintre noi?

Convingerile sunt fereastra prin care privim lumea

De curand am intalnit o persoana ce are convingerea ca, daca isi impartaseste obiectivele, sansele ca acestea sa se implineasca se vor reduce in mod dramatic. Trebuie sa recunosc ca m-a uimit atitudinea sa, in conditiile in care, din punctul meu de


vedere, impartasirea obiectivelor reprezinta cea mai eficienta (sau... singura?) modalitate de a gasi oamenii care te pot ajuta sa le indeplinesti.

Ce anume genereaza diferenta dintre noi? Convingerile diferite reprezinta principalul « vinovat ». De ce spun asta? Pentru ca, experientele noastre cele mai recente influenteaza in mod direct lucrul asupra caruia ne vom concentra, iar acesta, la randul sau, influenteaza ce credem (convingerile noastre). Asadar, daca pana in prezent, impartasirea obiectivelor m-a ajutat sa le indeplinesc, ma voi concentra asupra persoanelor cu motivatii similare si voi crede in continuare ca, aceasta atitudine imi este utila. Si, in conditiile in care, ceea ce credem influenteaza ceea ce asteptam, ma voi astepta ca, procedand astfel, sa gasesc oameni interesati si / sau dispusi sa ma ajute; astfel, voi « vedea » in special persoanele care ma intereseaza si le voi ignora pe cele care incearca sa ma convinga ca « nu am nici o sansa ».

Asadar, convingerile sunt ferestrele prin care privim lumea. Ele ne modeleaza comportamentul. Iar comportamentul nostru determina rezultatele pe care le vom obtine – precum calitatea relatiilor, succesul profesional sau chiar sanatatea fizica si psihica.                 In consecinta, convingerile pot fi cel mai bun aliat sau, din contra, cel mai mare dusman al nostru.                                                          
Vestea buna este ca, fiecare dintre noi are puterea sa aleaga asupra ce se concentreaza, indiferent ce se intampla in jurul sau.

Cel mai bun exemplu este, din punctul meu de vedere, Ciprian Anton, fostul muncitor in constructii care a ramas paralizat dupa o cazatura de la inaltime.                          Alegand sa se concentreze asupra viitorului, in pofida faptului ca acesta parea sa ii fie total nefavorabil, Ciprian este astazi campion national la 3 sporturi si primul antrenor de tenis in scaun rulant din Romania.


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?