Castigatori intr-o tara ratata


Competitia Zero Robotics din acest an ne-a aratat fata jalnica a Romaniei.

Cassiopeia, castigatori Zero Robotics

La competitia organizata de NASA si MIT s-au calificat 3 echipe romanesti. Toata admiratia pentru liceeni nostri. Insa, « distractia » de-abia acum a inceput.

Echipa Cassiopeia, formata din


elevii timisoreni Cristina Cordun, Emanuel Covaci, Daniel Drondu, Miruna Grigoras si Sebastian Males s-au calificat pentru al doilea an consecutiv in finala competitiei, anul acesta intrand in finala virtuala chiar de pe primul loc. Insa, cu doar doua saptamani inainte de finala, ei cautau cei 3.000 de euro necesari pentru a ajunge la Amsterdam. BanatIT.ro le-a sarit in ajutor, organizand strangerea de fonduri fara foarte mare tam-tam si, astfel, cei 5 timisoreni au putut participa si... AU CASTIGAT finala virtuala. Din pacate, performanta lor nu a fost mediatizata aproapte deloc comparativ cu... nevoia de bani si, ulterior, plecarea in SUA a unei alte echipe.

Echipa heRobotics, formata tot din elevi timisoreni – Silaghi Fineas, Ciuleanu Vlad Mihai, Candreanu David si Prodaniuc Pavel s-a calificat in finala de pe locul 6 si, de asemenea, avea nevoie de bani pentru a putea ajunge in SUA. Spre deosebire de prima echipa, ei au fost sustinuti de inspectoratul scolar. Nu cu bani, ci cu... contacte media. Astfel s-a lansat o campanie nationala si, in doar 2 zile, cei 4 liceeni au primit finantare de la BRD. Din pacate, energia lor a fost consumata pe batalia strangerii fondurilor si, ulterior, pe aparitiile media, cu doar cateva zile inainte de finala declarand ca, « o diploma de participare la MIT e buna si aia, e valoroasa ». Rezultatul era previzibil.Code :: Space, cea de-a treia echipa finalista, prezentata in presa ca fiind « o alta echipa din Bistrita », formata din elevii Tudor Bejan, Radu Craciun si Bogdan Ciurezu, nu s-a evidentiat prin nevoia de

finantare, dar a castigat locul 2 la aceasta prestigioasa competitie globala. Si de aceasta data, performanta lor nu a fost mediatizata aproapte deloc comparativ cu echipa heRobotics.

Oare ce spun toate acestea despre noi ca popor? Si, mai ales, oare cati tineri aflati in situatii similare, insa care nu sunt mediatizati, nu ajung sa concureze, devenind astfel, chiar si fara voia lor, subiect negativ de discutie despre Romania, in loc sa fie motiv de mandrie pentru noi toti?


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?