Repetitia este mama invataturii!?


Aceasta este una dintre « nestematele » invatate la scoala pe care ar trebui s-o uitam imediat ce ne-am luat « tidula » si nu mai este nevoie sa repetam papagaliceste tot ce spun unii profesori care, in

multe cazuri, nici macar nu inteleg ce predau.

Repetarea comportamentelor neproductive

Insa, din pacate, foarte putini tineri reusesc sa scape de acest obicei toxic.

La inceputul anului, o ruda care isi fixase ca si obiectiv « evolutia profesionala » m-a rugat s-o ajut


sa-si gaseasca jobul visurilor sale. A durat o luna sa-si dea seama care ar fi acela. Dupa aceea, am ajutat-o sa-si scrie un CV adecvat pentru jobul respectiv si, de asemenea, am invatat-o cum sa scrie scrisori de intentie personalizate pentru fiecare companie in parte. Apoi i-am solicitat sa ma puna in BCC de fiecare data cand aplica la un job si... i-am urat succes.

Doua luni mai tarziu (adica in urma cu 3 zile), m-a sunat foarte suparata sa-mi spuna ca eforturile sale au ramas fara nici un rezultat. Nu o sunase nimeni pentru a o invita la interviu.            I-am promis ca voi reveni dupa ce voi apuca sa ma uit pe aplicatiile sale. Duminica, deschizand folderul cu mesajele respective, m-am ingrozit. A trimis CV-ul de 348 de ori. A scris scrisori de intentie personalizate doar pentru primii 3 angajatori, dupa care a inceput sa utilizeze metoda preferata a « dottorilor », desi textul nu avea nici o legatura cu respectivele companii. Mai mult decat atat, dupa ce a aplicat la toate pozitiile disponibile care se apropiau de jobul sau ideal, a inceput sa aplice masiv in alte domenii, unele dintre ele fara nici cea mai mica legatura cu cel initial... folosind acelasi CV. In concluzie, a repetat ce facuse in ultimii 3 ani, in incercarea de a scapa de "jobul infect" pe care il are.                                                   
Aceeasi metoda a folosit-o si in urma cu 3 ani, pe vremea cand era

studenta in ultimul an si astfel a obtinut un job de casiera intr-un supermaket, job pe care il are si in prezent.

Oare de ce Einstein spunea ca « nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te aspteti sa obtii alt rezultat »? Intamplator, el a abandonat facultatea in primul an, dupa ce, anterior, a terminat gimnaziul si liceul in doar 6 ani, astfel ca, cel mai probabil, nu i s-a spus de suficient de multe ori faptul ca, « repetitia este mama invataturii ».


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?