Finante muribunde


Cand am citit stierea, initial am crezut ca este o gluma.

Apoi am crezut ca este o modalitate de a integra pe piata muncii cateva zeci de mii de absolventi ai fabricilor de diplome, ca tot ne-a dat UE bani sa facem asta de cativa ani buni, iar noi n-am reusit sa-i absorbim (nimic nou sub soare). Dupa,


m-am gandit ca actual ministru al « educatiei » a venit cu o idee creata pentru a integra pe piata muncii absolventii care « nu satisfac cerintele curiculare » si / sau pentru a crea o noua piata pentru fabricile de diplome care au cam ramas fara clienti. Nu in ultimul rand, mi-a trecut prin cap ca se creaza locuri caldute pentru fiice, amante, etc., care nu au fata de ministrese.

In final m-am lamurit. Este vorba de toate la un loc (mai putin partea cu gluma). Si... inca ceva in plus. Cineva iti va completa declaratiile. Va raspunde in locul tau pentru un eventual fals si uz de fals? Cu siguranta nu, pentru ca nu le va si semna in locul tau. In plus, vei fi obligat sa ii dai banii tai « pe incredere », adica, in caz de neplaceri, va raspunde doar pentru un banal abuz de incredere, nu pentru inselaciune.

Iar cand am aflat ca, « va functiona la fel ca un medic de familie », m-am luminat subit. De ce? Un medic specialist, oricat de medic ar fi el, are obligatia sa fie inscris la un medic de familie. La fel si un economist, oricat de competent ar fi, va avea obligatia legala sa fie inscris la.... consultant fiscal.                                                           Acest consultant fiscal ne va completa declaratiile fiscale, fara sa le si semneze si ne va plati toate darile, inclusiv facturile la furnizorii de utilitati. Adica... va avea banii nostri pe mana, la propriu!

Ne mai miram ca nici nu s-a anuntat bine ideea mareata si au si inceput sa sune in continuu telefoanele la Camera Consultantilor Fiscali? Indubitabil, veniturile promise de 10.000 de lei si lipsa raspunderii atrage mai ceva ca mierea. Dar, ca orice job la stat, nu este pentru oricine. Un detaliu semnificativ de ultima ora: absolut « intamplator », de 3 zile, Camera Consultantilor Fiscali are un nou presedinte – Dan Manolescu, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor. Oare, schimbarea va avea vreo legatura cu viitoarele examene de intrare in profesie?                                                       Insa, pentru noi ceilalti, raman foarte multe intrebari care au legatura cu banii pentru care muncim de dimineata pana seara.      
Daca parlamentarii, la « rugamintile fierbinti » ale bancilor, n-au reusit sa bage finantele personale in comaindusa prin lege, viitorii

lor colegi bugetari se vor descurca de minune sa faca acest lucru, chiar si in absenta unui act normativ. Iar acest lucru le va oferi celor impricinati doar dezavantajele unei astfel de situatii nu tocmai scriptice.  

In concluzie, va creste cererea pentru serviciile consultantilor fiscali adevarati (pentru optimizare fiscala) si / sau pentru serviciile de recrutare internationala (pentru emigrare).


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea personala si / sau profesionala pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?