52%


Un procent reprezentativ pentru Romania si, mai ales, un procent care ne va afecta zeci de ani de acum inainte.

analfabeti functionali

In prezent, 10% dintre copiii si tinerii romani cu varsta sub 24 de ani sunt analfabeti. Si, din pacate, este "normal" sa fie asa, aceasta fiind doar consecinta fireasca a faptului ca, 10% dintre copiii din mediul rural merg la


culcare flamanzi, iar  74% dintre ei muncesc in gospodarie. Asadar, fie sunt nevoiti sa isi castige existenta, fie foamea nu le permite sa se gandeasca si la "ziua de maine", in conditiile in care, suma primita ca alocatie nu le-ar ajunge nici macar pentru cele necesare scolii, cu atat mai putin pentru traiul zilnic.

Alarmant, nu-i asa? Mai ales intr-o tara care se pretinde a fi europeana. Insa, si mai alarmant este faptul ca, potrivit Centrului de Evaluare si Analize Educationale, 42% dintre cei care merg la scoala sunt analfabeti functional, nefiind capabili sa faca rationamente elementare.

In acest context, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR declara ca, « acest nivel mare al analfabetismului functional de 42% afecteaza capacitatea lor de a se integra in campul muncii si de a presta munci cat de cat calificate, ceea ce inseamna, binenteles, ca nu vom putea sa crestem PIB-ul cum ne propunem cu totii, sa zicem cu 5% pe an ». In plus, de curand, Eric Hanushek, membru al Instutului Hoover, afirma ca, « daca Romania nu este dispusa sa isi schimbe scolile si, in mod special, nu e dispusa sa schimbe calitatea profesorilor, acest lucru se va vedea in economie; Romania nu va vedea beneficiile de care s-au bucurat, de-a lungul istoriei, economiile care si-au imbunatatit scolile; rata cresterii economice este strans legata de calitatea fortei de munca si asta fac scolile: pregatesc viitoarea forta de munca ».                                               Este evident ca, in aceste conditii, banii cheltuiti pentru scolarizarea acestor tineri sunt, din pacate, doar bani care intra in buzunarele cui nu ar trebui, fie ca vorbim despre "profesori" sau despre "antreprenorii" sistemului. De altfel, acesta este si principalul motiv al rezistentei la schimbare.                                                               Care este cea mai importanta consecinta? Romania se afla pe locul 3 mondial al deficitului de talente si avanseaza cu pasi foarte mari catre prima pozitie. Or, o astfel de problema tinde sa depaseasca cu mult instabilitatea fiscala, chiar si coruptia (care, de multe ori, este pe placul investitorilor, inclusiv a celor straini). Astfel ca, foarte curand, ne vom putea lua adio de la investitiile greenfield si, implicit, de la continuarea procesului de dezvoltare economica.         

UE intentioneaza sa reduca analfabetismul functional la 15%, dar... noua nu ne pasa. Noi promovam « profesori » care trambiteaza faptul ca, se vor « revolta intodeauna impotriva pretentiei ca rostul scolii ar fi acela de a prepara oameni pentru masina de tocat oameni numita piata muncii ». Oare mai crede cineva cu adevarat ca am iesit sau, cel putin, ca vom iesi curand din paradigma fortei de munca ieftine?


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?