Sunt un sclav?!?


O intrebare al carei raspuns sincer a necesitat foarte mult curaj..

sclav modern

In urma cu putin timp am scris despre povestea Simonei si a lui Alex, doi fosti corporatisti care au gasit puterea necesara pentru a-si abandona carierele de succes si, totodata, pentru


a-si infrunta propriile temeri care au insotit acest pas. Recompensa lor este o viata exact asa cum isi doresc, in care fac doar ceea ce le place cel mai mult: calatoresc prin toata lumea.

Asa cum spuneam si atunci, povestea lor m-a pus serios pe ganduri si, in cele doua saptamani care au trecut de cand am scris articolul, m-am tot intrebat daca sunt sau nu un sclav. Acum cand cred ca am ajuns la o concluzie, iti impartasesc si tie aceste ganduri.

In copilarie, faceam, in general, ce spuneau parintii si profesorii. As putea vorbi despre libertate doar incepand cu momentul alegerii liceului, in conditiile in care, alegerea mi-a apartinut in totalitate (Colegiul Economic Virgil Madgearu). Spre deosebire de foarte multi dintre colegii mei, care erau acolo pentru ca asa si-au dorit parintii lor, pot spune ca, am fost o foarte mare norocoasa. Si, asa cum spuneam anterior, atunci cand primesc libertate, oamenii tind sa se ridice la inaltimea asteptarilor celor care le acorda increderea. In cazul meu, acest lucru s-a concretizat prin rezultatele obtinute la olimpiadele de economie si cea interdisciplinara de profil. In scurt timp, aceste rezultate mi-au oferit un alt gen de libertate: « scutirea » aproape totala de la materiile care nu aveau legatura cu profilul meu (finante-contabilitate) si care, in marea lor majoritate, nu prezentau un foarte mare interes pentru mine. Nu am resimtit foarte mari asteptari de la cei care mi-au acordat aceasta libertate, iar rezultatul s-a vazut in lacunele de la materii precum istorie, geografie, chimie, etc. (aviz sustinatorilor dreptului de a alege « specializarea » preferabil de la gradinita, fara nici cel mai mic gand la o baza generala), dar care nu s-au reflectat si in media finala.

Pentru a nu insela asteptarile parintilor mei, care, din nou, mi-au acordat libertate totala in alegerea facultatii, am intrat la cele doua facultati la care mi-am dorit (Economie de la ASE si Drept de la Universitatea Bucuresti) si am reusit sa le finalizez in paralel, avand a doua medie pe specializare la ASE si, totodata, un bagaj solid de cunostinte juridice (si o medie decenta, peste 8.50). Si in cazul studiilor universitare pot spune ca am fost extrem de norocoasa sa pot face exact ce imi doream, spre deosebire de marea majoritate a colegilor mei (in special a celor de la drept).

Insa, dupa absolvire mi-am pierdut libertatea. Si partea cea mai proasta este ca, in marea majoritate a timpului, acest lucru mi s-a datorat exclusiv mie. Astfel, am intrat « in randul lumii » si am devenit sclavul propriilor obiective. De fapt, a ceea ce credeam ca sunt « propriile obiective ». Adevarul este ca ne este atat de adanc inoculat ceea ce presupune « sa fii in randul lumii », incat ajungem sa credem ca asta ne dorim. De ce am procedat astfel? Singurul raspuns pe care l-am gasit (pana in prezent) a fost ca, nu am avut suficient de multa incredere in mine, incat sa am convingerea ca voi reusi mergand numai pe drumul meu. Si, din pacate, atunci cand nu suntem in acord total cu propria fiinta, rezultatele se vad, insa, nu sunt tocmai pozitive.            

Asadar, concluzia mea este ca nu trebuie neaparat ca cineva sa aiba un job (eventual prost platit) in care este exploatat pentru a se considera un « sclav ».

Este suficient sa faca ceva care nu este in acord cu fiinta sa si cu dorintele sale profunde si adevarate. Indiferent de motiv. Este mai putin important daca acest comportament este consecinta dorintei de a multumi pe cineva, de « a fi in randul lumii » si / sau din dorinta de aprobare in general, emanata din convingerile limitative dobandite. Rezultatul este intotdeauna acelasi: ratarea atingerii potentialului maxim si, implicit, ratarea unei vieti cu adevarat fericite.

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?