Raspunderea prostilor


Pe vremea cand Romania statea cu unghiutele aparent curate pe batista UE, au fost lansate primele discutii "serioase" pe tema raspunderii.

In 2004 au aparut legile justitiei, care pareau sa stimuleze raspunderea. Insa, dupa bifarea acestui obiectiv de aderare, la doar cateva luni de la adoptarea acestor legi, a inceput... deresponsabilizarea.


Prin legea 247 / 2005 (ca sa fiu riguros exacta, prin art. 1 pct. 3 din titlul XVII al acestei legi) a fost eliminat scopul esential al justitiei in orice stat de drept, respectiv garantarea respectarii drepturilor, a libertatilor si a intereselor legitime ale persoanelor. Oricine are o minima curiozitate poate afla ca, in forma initiala, art. 1 din legea 303 / 2004 prevedea ca justitia se infaptuieste de judecatori in numele legii si are ca scop apararea ordinii de drept si garantarea respectarii drepturilor, a libertatilor si a intereselor legitime ale persoanelor. In prezent se vorbeste despre magistratura, justitia nemaiavand o definitie legala, aceasta fiind lasata la latitudinea magistratilor. Apropo de asta... iti mai amintesti afirmatia « justitia costa » a fostului judecator Stan Mustata?

Tot prin aceeasi lege (mai exact art. 1 pct. 11 din titlul XVII al legii 247 / 2005) s-au creat si conditiile pentru subordonarea politica a magistratilor, ca urmare a abrogarii prevederilor art. 8 al. 1 din forma initiala a legii 303 / 2004, care prevedea ca, magistratii nu se subordoneaza scopurilor si doctrinelor politice. Acesta a fost doar inceputul unui lung proces de transformare a « justitiei » in circ, proces care astazi a ajuns la apogeu.

Au fost suficiente cateva simulari silfide ale raspunderii politicienilor pentru ca alti politicieni cu pretentii de judecatori sa spuna ca... « nici un ministru nu poate fi tras la raspundere pentru adoptarea unui act normativ » (a se vedea decizia CCR cu privire la « conflictul » generat de adoptarea OUG 13).

In mai putin de 24 de ore de la aceasta decizie epocala a CCR, magistratii, prin vocea Andreei Ciuca, au solicitat si ei scutirea de raspundere, de parca ar fi raspuns pana acum pentru toate abuzurile comise. Chiar astazi am citit despre o masa rotunda organizata la Timisoara (traiasca bugetul CSM!), ocazie cu care magistratii au solicitat din nou exonerarea de raspundere.

Pana si o invatatoare din satul brailean Scortaru Vechi, care A BATUT O ELEVA, este mentinuta la catedra, fiind condamnata de Judecatoria Braila la... o amenda penala de 1.500 lei. Sanctiune care, cel mai probabil, va fi inlaturata in apel si / sau in recurs.                              
Totusi... cine umple puscariile patriei, astfel incat sa ne putem folosi de sentintele CEDO pentru a ne lauda (sau lamenta, dupa caz, in functie de interes) ca « justitia » lucreaza?

Evident ca... prostii! Prostii care nu fac parte din sistem. Un exemplu relevant este Maria Avram, condamnata de Tribunalul Braila la inchisoare pentru ca nu a declarat la fisc un apartament pe care il avea inchiriat, desi isi achitase darile in faza de cercetare. Evident, Maria Avram nu este « de la stat ».                   

Trebuie sa recunosc ca astept cu maxim interes decizia acestei instante « justitiare » in dosarul invatatoarei batause!


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?