Dusmanii increderii


Orice maestru a fost candva un dezastru. Asta spune un proverb japonez. Insa, majoritatea dintre noi am dori perfectiunea chiar de la nastere. Si, prin aceasta atitudine, anulam orice sansa de succes!

De curand am asistat la discutia dintre o mama si fiul sau. Eram la supermarket si, din greseala, baietelul ce mergea in fata mea, a scapat din mana o cutie de suc care s-a varsat si m-a stropit.


Instantaneu, mama sa i-a aplicat o pereche de palme peste fata, insotite de intrebarea “vezi daca esti prost?”. Degeaba am insistat ca nu este nici o problema, l-a smucit grabita si a continuat sa-l jigneasca.

Fiecare dintre noi are o nevoie mai mica sau mai mare de validare externa. Pe masura ce avansam in procesul de dezvoltare personala, aceasta scade. Insa, in copilarie, este la nivel maxim si, din pacate, nesatisfacerea ei afecteaza iremediabil persoana respectiva. In cazuri extreme, lipsa acuta de validare in copilarie poate crea chiar monstri, asa cum bine spunea profesorul meu de criminalistica.     Si cine ar putea sa ii ofere unui copil validarea dupa care tanjeste, daca nici macar propria mama nu o face?                                       

Din pacate, astfel de comportamente ale celor din jur ii vor afecta copilului si dialogul interior. Si, mai repede decat putem crede, acesta va ajunge sa-si spuna singur ca “este prost”. Asa cum spunea Louise Hay, noi ne cream convingerile in copilarie si apoi trecem prin viata recreand situatii care sunt compatibile cu convingerile noastre. In consecinta, un copil expus la asemenea comportamente va deveni un adult hipersensibil, dornic sa fie intotdeauna pe placul celor din jur. Din acest motiv va evita sa iasa din zona de comfort prin actiuni noi, al caror rezultat poate fi imprevizibil. Sau dimpotriva, va deveni un adult razvratit, care va cauta validarea prin

fapte antisociale.

La polul opus sunt parintii care, din dorinta de a nu afecta dezvoltarea emotionala a copilului, omit sa-i corijeze chiar si comportamentele cu adevarat gresite. In consecinta, la maturitate, respectivii oameni se vor confrunta cu o invalidare sociala foarte puternica. Si, invariabil, mai devreme sau mai tarziu, increderea in ei insisi va fi diminuata.

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?