Tigrul de sticla


Iti vine sa crezi ca suntem campioni europeni la crestere economica? TU simti aceasta crestere? Ai resimtit-o in ultimii ani? 42% din populatie cu siguranta nu a resimtit-o!

In 2016 Romania a fost vicecampioana UE la crestere economica (4,8%), fiind depasita doar de Malta (5%). Desi acum cateva zile Comisia Europeana a redus prognoza (de la 4,4 la 4,3%), se estimeaza ca si in 2017


tara noastra va fi vicecampioana (tot dupa Malta).

Statistic, cresterea economica a fost generata de consum care, la randul sau, s-a bazat pe cresterile salariale si reducerea fiscalitatii. Insa, « pe teren » vezi foarte multe spatii comerciale de inchiriat sau chiar de vanzare. Si asta chiar si in zonele unde nici macar nu visai sa prinzi un spatiu in anii in care cresterea economica chiar s-a simtit in buzunarele romanilor (Magheru, spre exemplu).

Despre numarul spatiilor de birouri disponibile nici macar nu are rost sa mai vorbesc, in conditiile in care, in ultimii 3 ani, numarul firmelor nou infiintate a scazut constant si, in pofida cresterii economice « pe hartie », nici somajul nu a suferit modificari spectaculoase. Cu atat mai putin somajul in randul tinerilor, care este cu mult peste media UE (21,7% in Romania, fata de 20,3% media UE).

Insa, aceasta statistica nu vorbeste despre faptul ca suntem campionii Europei si chiar pe locul III mondial la deficitul de talente, in timp ce, 500.000 de tineri nu sunt integrati pe piata muncii sau intr-o forma de scolarizare. Asta face imposibila sustinerea cresterii economice pe termen mediu si lung, cu acest lucru fiind de acord atat experti romani, cat si straini.                                                          
Aceasta statistica nu vorbeste nici despre faptul ca, in mediul rural 1 din 10 copii merge la culcare flamand. Sau despre faptul ca 42%

din populatie se afla sub pragul de saracie si excluziune sociala, dublu fata de media UE. Cam ciudat pentru un « tigru al cresterii economice », nu-i asa? Evident ca, nici la acest capitol nu ne place sa ne laudam ca suntem campionii Europei...

UE ne taie totusi din elan. Ne spune ca finantele noastre sunt cam subrede, prognozand deficit bugetar si, mai ales, cresterea datoriei externe. Adica... tigrul traieste pe credit! Cand crezi ca se va sparge?


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?