Urlet in pustiu


Companiile urla. SRI a inceput sa urle. Chiar si BNR urla. Insa, nimeni nu-i aude…

Zilele trecute a fost publicat studiul Deloitte CFO Survey. Avand in vedere specializarea respondendentilor, te-ai fi asteptat sa spuna ca cel mai mare risc pentru dezvoltarea afacerii este impredictibilitatea fiscala. Insa, acesta ocupa doar


locul 3, desi in ultimul an a crescut de la 6 la 34.4%. Un alt risc semnificativ este reprezentat de presiunea pietei pentru reducerea preturilor. Insa, si acesta ocupa locul 2, in pofida cresterii de la 20 la 39,1%. In mod surprinzator, cea mai mare ingrijorare a directorilor financiari este… lipsa angajatilor calificati. Daca in 2016 doar 12% dintre managerii financiari se preocupau de acest aspect, in 2017, 45,3% dintre ei au aceasta ingrijorare

Ce s-a schimbat in acest an? Dupa o crestere galopanta, Romania a ajuns pe podiumul mondial al deficitului de talente, in conditiile in care, 72% dintre companii au dificultati sa-si ocupe pozitiile disponibile.

Deficitul de talente este atat de acut, incat pana si SRI a inceput sa caute spioni la vedere.

Mai mult decat atat, in conditiile in care 10% dintre copiii si tinerii cu varsta de pana in 25 de ani sunt analfabeti, iar 42% sunt analfabeti functional – acestia nefiind capabili sa faca rationamente logice simple, pana si BNR a spus public ca aceasta este principala frana a cresterii economice.

In conditiile in care rezultatele Romaniei la testele PISA sunt in cadere libera, iar sansele remedierii acestui fenoment pe termen mediu sunt anulate, situatia tarii noastre a atras atentia expertilor internationali.                                                                                          Insa, toate acestea raman fara ecou. Cei care ar putea lua masuri fie nu inteleg gravitatea situatiei, fie nu stiu cum sa gestioneze situatia, fie sunt constienti ca indobitocirea populatiei este singura lor sansa sa raman la putere si, implicit, sa-si pastreze privilegiile.

Ce se va intampla pe termen mediu si lung? Daca acest trend va continua, cel mai probabil in 2017 Romania va fi vicecampioana mondiala la deficitul de talente, iar mai apoi campioana. Este aceasta o veste buna pentru cei care poseda abilitatile necesare? Pe termen scurt poate ca da, pentru ca le va creste salariul, cel mai probabil concomitant cu volumul de munca. Insa, pe termen lung, foarte multe companii vor alege relocarea. Asadar… cine are de castigat din aceasta situatie?


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?