Experienta vs. dezvoltare


Ron Meyer este un exemplu foarte elocvent de dezvoltare profesionala.

A abandonat liceul la varsta de 15 ani, iar trei ani mai tarziu s-a inrolat in Marina Americana. Dupa ce a parasit Marina, a obtinut o slujba de sofer la o agentie de recrutare de talente si, desi pare greu de crezut, acest job a reprezentat temelia


carierei sale. Ascultand conversatiile celor pe care ii transporta, a invatat foarte multe despre industria divertismentului, iar asta i-a permis sa obtina un job de agent la William Morris Agency. Dupa ce a acumulat toate informatiile de care avea nevoie despre acest domeniu, a fondat Creative Artists Agency impreuna cu cativa prieteni, companie care i-a permis sa se pozitioneze ca un important broker de talente la Hollywood. Incepand din 1995, Ron Meyer se afla la conducerea NBC Universal, fiind cel mai longeviv sef al unei companii mari de cinematografie. 

Acum sa vorbim putin despre experienta. Tu la ce te referi cand vorbesti despre experienta intr-un anumit domeniu?

De curand, o prietena m-a rugat s-o ajut cu un proces de recrutare. In doar cateva zile am scanat peste doua mii de CV-uri, iar mai apoi am intervievat 47 de candidati. Douazeci si doi dintre ei isi descriau impecabil experienta profesionala de cel putin 3 ani intr-un job similar. Insa doua dintre intrebarile de la interviu i-au dezavantajat.

Prima dintre ele a fost « cum au evoluat responsabilitatile tale in perioada in care ai ocupat aceasta pozitie? ». In general, raspunsul primit a fost « cresterea volumului de munca, ca urmare a cresterii productivitatii ». Da, stiu! Sunt companii mari care au ca politica pastrarea unui angajat cel putin 3 ani in aceeasi pozitie entry si / sau mid level. Multe dintre ele sunt considerate chiar « angajatori de top ». Recunosc din start ca... sunt de acord si nu prea cu aceasta politica. Partea cu « sunt de acord » se refera, in special, la serviciile de consultanta, unde proiectele sunt foarte diferite si din acest motiv procesul acumularii experientei este cat se poate de real pe toata perioada respectiva. In rest, din punctul meu de vedere, vorbim despre repetarea primului an de mai multe ori (s-a demonstrat stiintific ca atat este necesar pentru a acumula experienta in marea majoritate a joburilor). Tu ai invatat lucruri noi si relevante pentru evolutia ta profesionala incepand din cel de-al doilea an in cadrul aceluiasi job? Daca nu, este cel mai bun motiv sa incepi sa iti cauti urmatoarea oportunitate profesionala.

Cea de-a doua intrebare a fost « de ce iti doresti sa ocupi o pozitie similara? ». Raspunsurile au fost politically correct si au vizat « valoarea adaugata generata de experienta pentru companie ». Cum ramane insa cu motivatia data de dorinta de invatare si de dezvoltare personala si profesionala? Se poate vorbi despre plafonare si / sau despre dorinta de a ramane in zona de confort?

Anterior crizei financiare, aceasta era o practica des intalnita in sectorul bancar (si nu numai). Erau persoane care adunau 4-5 « ani de experienta » si la 7-8 banci. De multe ori m-am intrebat ce-i determina sa aplice la o pozitie similara cu cea pe care o au deja, dorind sa schimbe doar compania. Marturisesc ca am gasit doua raspunsuri (pana in prezent): pachetul salarial si / sau cultura organizationala. Insa, indiferent de motiv, din punctul meu de vedere este cea mai sigura metoda de compromitere a carierei pe termen lung. Daca ai fi angajator, i-ai acorda o pozitie manageriala unei persoane atat de... volatile?                                                          
Dupa finalizarea interviurilor au primit oferta de angajare trei candidati care nu aveau experienta in pozitia respectiva, insa aveau abilitatile necesare si, ceea ce este cel mai important, aveau motivatia de a evolua. Probabil ai auzit zicala « angajeaza pentru atitudine si dezvolta abilitatile » (hire for attitude and train for skills). Dintre cei trei, doi au fost angajati.

PS: Chiar acum am aflat ca voi fi unul dintre participantii la cea de-a 2-a editie a scolii de vara organizata de CNMR. Eu zic ca va fi o experienta unica pentru ca voi cunoaste 46 de oameni noi (numai din randul participantilor) si, implicit, voi intra in contact cu 46 de proiecte de modernizare a Romaniei. Crezi ca tind sa repet ceva care mi-a placut anul trecut?


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?