Exceptia care confirma regula


Povestea sa m-a dus de la extaz la agonie in doar cateva minute.

Manuela Prajea

Profesorul mediocru spune; profesorul bun explica si demonstreaza; profesorul perfect inspira.

Asta afirma William George


Ward in urma cu peste 100 de ani. Romania are (cel putin) un profesor perfect.

De-a lungul timpului, elevii sai au obtinut 64 de premii internationale, 133 nationale si peste 430 judetene. Cat timp a condus Colegiul National Traian din Drobeta-Turnu Severin, acesta s-a transformat intr-o veritabila pepiniera de talente, cei mai multi dintre elevi ajungand sa studieze in Marea Britanie si SUA. Recunoasterea internationala a venit in 2016, cand a fost unul dintre cei 50 de nominalizati la premiul Global Teacher Prize, Nobelul educatiei, iar metoda sa de predare a matematicii a fost apreciata de foarte multi experti din intreaga lume.

Aceasta este partea de extaz, insa la foarte scurt timp a inceput agonia.

Ca urmare a notorietatii sale, a fost invitata sa candideze din partea PSD pentru consiliul judetean Mehedinti, alegeri pe care le-a si castigat. Desi scopul intrarii sale in politica era schimbarea sistemului educational, nu a avut sansa sa faca acest lucru deoarece a primit doar 9 voturi de la conducerea organizatiei judetene si nu s-a regasit pe lista pentru alegerile parlamentare. Totodata a pierdut si conducerea colegiului. Nu degeaba se spune ca atunci cand vrei sa inlaturi o persoana incomoda, cea mai eficienta metoda este sa-i dai o functie din care nu poate face nimic, nu-i asa?

Era un rezultat previzibil, fie si numai daca am in vedere interviul sau din Adevarul. Manuela Prajea este un profesor despre care fostii sai elevi, tineri de succes stabiliti definitiv peste hotare spun ca “incerca sa le dezvaluie logica din spatele problemelor”. Insa este si un profesor care recunoaste problemele sistemului educational romanesc. Iar daca ar fi avut puterea necesara, poate ar fi facut o reforma din temelii, care sa inverseze trendul descendent din prezent. Insa ar fi deranjat si foarte multe interese daca ar fi pus sub semnul intrebarii posturile “profesorilor” care nu sunt capabili sa-si obtina titularizarea sau posturile de director obtinute prin numire politica.

Daca in interviurile sale ar fi spus ca « putem sa o reformam oricat, scoala se va incapatana sa ramana exact ceea ce este, un mediu toxic pentru curiozitatea intelectuala », poate avea sanse mari ca

astazi sa fie ministrul educatiei.

Fiind proactiva, va ramane un « simplu profesor » apreciat pe plan mondial si umilit in tara sa. O tara care nu este capabila nici macar sa generalizeze modalitatea sa de predare atat de apreciata in strainatate. Pentru ca « profesorii » corijenti care au ingropat educatia romaneasca n-ar putea face fata la asa ceva. Ne place sau nu, Manuela Prajea este o exceptie. O exceptie care confirma regula! Si, totodata, dovada vie a luptei perpetue anti-competenta.


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea personala si / sau profesionala pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?