2%


In urma cu cateva ore m-am intors de la Mamaia, unde a avut loc cea de-a doua editie a scolii de vara Lideri pentru Romania organizata de Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei.

Printre vorbitori s-au aflat Sorin Cimpeanu (actualul presedinte al Agentiei Universitare a Francofoniei si, totodata, fostul ministru al educatiei) si Eugen Simion (academician).

De la Sorin Cimpeanu am aflat ca doar 2% dintre tinerii din


mediul rural au acces la educatia universitara. In completare, de la Eugen Simion am aflat ca peste 60% dintre membrii inscrisi ai Acedemiei Romane (de la infiintare si pana in prezent) provin din mediul raral, fiind « copii de tarani ». Singura problema este ca membrii academiei sunt trecuti de a doua tinerete si, implicit, si-au finalizat studiile inainte de inceperea perioadei « capitaliste ».

Care sunt cauzele acestui dezastru?

In primul rand, saracia. Asa cum scriam anterior, 10% dintre copiii din mediul rural merg la culcare flamanzi, iar 74% dintre ei muncesc in gospodarie pentru a-si castiga existenta. Sunt convinsa ca orice alta explicatie a abandonului scolar ar fi de prisos.                            
In al doilea rand, incompetenta profesorilor. De asemenea am scris si despre faptul ca 42% dintre absolventi sunt analfabeti functional,

nefiind capabili sa faca un rationament logic elementar si, mai ales, am scris despre cauzele acestui fenomen.

Insa, singura realitate care conteaza este faptul ca acesti tineri care traiesc in mediul rural au din start o viata ratata.

Stiu ca am scris si despre tineri precum Oana Picincu, Bogdan Sestac si Andreea Grad. Insa, din pacate, ei (si altii ca ei) sunt doar exceptiile care confirma regula.


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?