Maneaua occidentala


Ce le mai place vesticilor manelismul! Mai ceva decat inventatorilor.

Au dus mioriticul « las’ ca merge si asa » la un nivel care era mai putin cunoscut in Romania (doar din hotararile judecatoresti autohtone).

In acest weekend, o stire risca sa


le strice mini vacanta avocatilor. Imi place totusi sa cred ca nu vor fi foarte multi cei afectati.

Anul trecut doua publicatii au vorbit despre aruncarea la cos a plangerilor romanilor. Asta (inca) se intampla la CEDO, iar autorii sunt grefierii de cetatenie romana. Oare as parea rautacioasa (sau ca am ceva impotriva « justitiei ») daca as spune ca, inca din 2009, desi un grefier de alta nationalitate m-a instiintat de admisibilitatea plangerii, dupa aproximativ 1 an de la acel raspuns, un conational mi-a spus contrariul, desi acest lucru incalca conventia? Partea buna este ca pot dovedi oricand, oricui.

Cine sunt acesti grefieri? Surprize, surprize! Sunt MAGISTRATI romani detasati la CEDO. Oare cum ar putea ei sa permita condamnarea colegilor lor « de suferinta », mai ales ca se vorbeste de raspunderea magistratilor de cativa ani buni?

Ca fapt divers, in 2009 Romania ocupa locul 3 dupa numarul plangerilor la CEDO. In 2016 am ajuns pe locul 6. Oare sa fi crescut performanta sistemului judiciar mioritic? Conform Eurobarometrului, increderea romanilor in « justitie » este in cadere libera, in 2016 ajungand la 35%. Atunci poate ca si increderea in CEDO (eu o numesc de multi ani Curtea Europeana a Drepturilor Detinutilor) a avut acelasi trend.

Sa revenim in prezent. Cum ziceam, pentru unii, aceasta mini vacanta poate ca a fost compromisa. CEDO a anuntat ca va motiva « SUCCINT » respingerea plangerilor ca inadmisibile. Parca si vad unii colegi frenetici cum se uita la fiecare dosar sa vada daca mai este in termen sa faca plangere. Dar intrebarea este... si daca motivarea « succinta » este in pom si pomul in aer, ce poti sa faci? Absolut NIMIC! Conventia nu prevede vreo cale de atac. Pe asta s-a bazat si « operartiunea cosul de gunoi ».                                               Asadar, despre ce vorbim? Evident, despre varianta occidentala a principiului neaos romanesc « sa-i prostim pe prosti » sau in varianta sa mai ecologista, « cainii latra, ursul merge ». Cine vrea sa inteleaga mecanismele CEDO, va afla foarte usor ca judecatorii sunt propusi de GUVERNE. Iar grefierii CEDO sunt magistrati detasati tot de institutiile statului (CSM). Spre exemplu, in prezent, judecatorul roman la CEDO este Iulia Motoc, functionar public de cand se stie. Oare va dori un salariu si la incheierea mandatului (nevoie propriu-zisa nu stiu daca mai are)?                      
Pardon. Trebuie sa ma exprim academic. Vorbim despre o actiune de PR care a prins la presa. Ramane de vazut daca la destinatarii

finali din Romania procentul de incredere va depasi 35%. Sau cat o mai avea sistemul judiciar in 2017 (trebuie sa apara rezultatele luna viitoare).           
Eu ma limitez sa intreb doar daca aceasta decizie a CEDO are legatura (si) cu plangerile din cateva dosare penale celebre din Romania care au fost "omorate" in fasa. Mi-e greu sa cred totusi ca si-au dat seama subit ca, de zeci de ani, incalca chiar ei dreptul la un proces echitabil...


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?