Ex-inginer, actual curier


A absolvit Politehnica cu o medie foarte buna. Ulterior a terminat si un master in mecanica. Acum lucreaza ca si curier, fiind multumit ca nu mai cara saci "cot la cot cu boschetarii din Gara de Nord".

Raul Nicolae

Raul Nicolae provine dintr-o familie cu posibilitati materiale limitate, in conditiile in care, ambii parinti sunt bolnavi si mai are inca doi frati. De mic, visul sau a fost sa devina inginer. Pentru a se putea intretine la facultate, a fost nevoit sa si


si munceasca, astfel ca, la terminarea studiilor ajunsese sef de sala la un restaurant bine cotat din Timisoara.

Dupa absolvire s-a angajat ca inginer in Germania, la o firma care monta instalatii de climatizare. A plecat cu foarte multe sperante, visand sa stranga bani pentru o viata mai buna in tara. Din banii castigati reusise sa-si cumpere o masina, electrocasnice si haine. Insa, dupa numai un an si trei luni, starea de sanatate a parintilor s-a deteriorat si a fost nevoit sa se intoarca.

In Romania s-a angajat ca inginer mecanic la o companie care producea sisteme fotovoltaice. Insa, dupa doar patru luni, firma a intrat in insolventa. Si atunci a inceput cosmarul sau.

Timp de sapte luni a trimis CV-uri peste CV-uri, insa demersul s-a dovedit inutil. In aceste conditii, a fost nevoit sa accepte oferta unei cunostinte si astfel a ajuns sa descarce tiruri. El a povestit pentru evz.ro ca plans la finalul primei zile de munca, dupa ce, din banii castigati si-a cumparat sosete, margarina si doua paini. Ajuns in aceasta situatie, Raul a fost nevoit sa vanda toate bunurile cumparate cu banii castigati in Germania, pentru a putea contribui la plata intretinerii apartamentului in care locuieste impreuna cu parintii si fratii sai.

Intr-o oarecare masura, se poate spune ca norocul i-a suras. Dupa 6 luni in care a fost salahor, Raul si-a gasit un job ca si curier. Si acum este nevoit sa care colete grele, insa este multumit cu faptul ca nu mai lucreaza in aer liber.                                                                      
Povestea sa de viata mi-a reamintit veridicitatea zicalei « esti ceea ce gandesti ». Cred ca evolutia sa profesionala s-a datorat, in cea mai mare masura, pesimismului generat de necesitatea intoarcerii din Germania mult mai repede decat planificase si, mai ales, starii emotionale cauzate de problemele firmei unde s-a angajat la revenirea in tara. Am aceasta convingere inclusiv ca urmare a propriei experiente, intrucat boala tatalui meu m-a determinat sa pun in stand by un proiect la care lucrasem foarte mult (CareerKIT).

Si mai cred asta si dupa ce am vorbit cu foarte multi oameni, majoritatea tineri. Din pacate, un esec poate demotiva pentru totdeauna anumite persoane.

De aceea am convingerea ca, odata ajuns intr-o astfel de situatie, primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa inlaturi sursa gandirii negative, indiferent daca este vorba de colectivul de lucru, de un job care nu-ti place sau de orice altceva. Odata facut acest pas, vei vedea ca lucrurile vor incepe sa se imbunatateasca.


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?