A renuntat la visul american pentru a dezvolta Romania


Cel mai bun exemplu de patriotism total dezinteresat pe care l-am intalnit pana in prezent.

Cristinel Popa Stoica

Americanii au investit peste jumatate de milion de dolari in educatia sa. El a preferat sa-si investeasca abilitatile si cunostintele in dezvoltarea Romaniei. Determinarea sa este atat de puternica, incat nu l-a speriat nici faptul ca, in prezent


locuieste in camin alaturi de studenti pentru a nu mai face naveta de la Braila la Galati.

Cristinel Popa Stoica s-a nascut in satul Lacu Sarat din judetul Braila. A fost un elev eminent. In plus, s-a implicat foarte mult in activitati extracuriculare si de voluntariat, iar la varsta de 18 ani si-a infiintat propriul ONG.

Ca urmare a rezultatelori sale remarcabile, a fost admis cu bursa la mai multe universitati americane. Cristinel a ales universitatea Standford, unde a studiat stiinte politice. In 2011 a absolvit cu onoruri. In acelasi an a inceput un master la universitatea Harvard, unde a studiat politici publice, iar la absolvire a primit titlul de « Cel mai probabil, un viitor presedinte al tarii sale ». In 2013 a primit o bursa in domeniul studiilor latinoamericane de la universitatea din Texas. In plus, pe parcursul celor 8 ani de studii in SUA, Cristinel a beneficiat de burse de scurta durata in 25 de tari de pe 5 continente.

Insa, in mai 2015, dupa finalizarea studiilor, Cristinel s-a intors in Romania, pentru a contribui la dezvoltarea tarii. In acest scop a preluat conducerea asociatiei Euroteens, pe care o infiintase inainte de plecarea din tara. Si, incepand din toamna anului trecut, a devenit profesor la Universitatea Dunarea de Jos din Galati. Preda relatii internationale, punand accentul in special pe dezvoltarea abilitatilor transferabile ale studentilor, ceea ce, stim cu totii, este foarte rar intalnit in sistemul educational romanesc. Asa cum era de asteptat, studentii sunt foarte incantati de metodele sale de predare, unul dintre ei declarand pentru Digi 24 ca « iti dezvolta si competitivitatea, dar si lucrul in echipa, in acelasi timp ».                   Cristinel a plecat dintr-un sat galatean si si-a construit cariera prin

forte proprii. Insa, nu si-a uitat nici o clipa originile. Poate parea greu de crezut, dar chiar exista astfel de oameni. Spre exemplu, la ambele editii ale scolii de vara organizate de CNMR mi-a fost coleg un ex-angajat al NASA, care, de asemenea, s-a intors in tara cu aceleasi ganduri. Important este ca noi sa le apreciem eforturile la adevarata valoare. Mi-as dori ca, cel putin sa nu li se puna piedici, determinandu-i astfel sa plece. Pentru ca am convingerea ca, daca vor exista exemple de succes si altii le vor calca pe urme. Oare se va intampla acest lucru?


Noi subiecte de discutie care te pot inspira pe drumul catre succes pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?