Saraci... cu duhul


Tara piere si baba se piaptana! Sau face motiuni de cenzura pentru a-si demite propriul guvern, in timp ce Romania are absorbtie 0. ZERO!!! Desi nevoia de acesti bani este mare cat China!

Executia financiara Fondul Social European 2014-2020

Din cele 4,7 miliarde de euro alocate Romaniei din Fondul Social European in perioada 2014-2020 tara noastra a reusit sa atraga fix zero. Este « normal » sa fie asa in conditiile in care nici macar nu avem autoritate de management acreditata de Comisia Europeana pentru aceste fonduri.

Care este scopul FSE? Citez de pe site-ul Comisiei Europene.

In aceasta perioada FSE va acorda finantare pentru:

- a instrui oameni si a-i ajuta sa-si gaseasca de lucru;

- a promova incluziunea sociala;

- a imbunatati educatia si formarea;

- a ameliora calitatea serviciilor publice.                                           

In acest timp, in tara europeana numita Romania, o familie este nevoita sa imprumute 700 de lei (!!!) de la banca pentru a-si trimite copiii la scoala. Asta in conditiile in care 42% din populatie este sub pragul de


saracie si excluziune sociala, iar romanii sunt campioni la abandonul scolar timpuriu. Si cum ar mai putea copiii romani sa se gandeasca la studiu in conditiile in care 10% dintre cei care locuiesc in mediul rural merg la culcare flamanzi, iar 74% dintre ei muncesc in gospodarie pentru a-si castiga existenta? In aceste conditii, ne mai miram ca 10% dintre tinerii romani sunt analfabeti? Ca o consecinta « fireasca », doar 2% dintre studentii romani provin din mediul rural, iar trendul este descrescator. 

Tot in aceasta perioada Romania are peste 500.000 de tineri care nu sunt integrati pe piata muncii si / sau nu sunt inclusi intr-o forma de training, iar somajul in randul celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani este peste media UE (21,7%). Si, in mod aparent paradoxal, deficitul de talente a crescut exponential din 2014 pana in prezent, Romania ajungand pe locul 3 mondial, in conditiile in care 72% dintre companii au dificultati sa-si gaseasca angajatii potriviti. Iar aceasta realitate este doar consecinta faptului ca 42% dintre tinerii romani sunt analfabeti functional (nu pot face rationamente logice elementare), iar rezultatele elevilor la testele PISA sunt in cadere libera – premisa prentru cresterea analfabetismului in anii urmatori.                                                                                                
Sa mai zic si despre calitatea serviciilor publice? Sunt convinsa ca ai « vizitat » un spital unde oamenii mor din cauza infectiilor intraspitalicesti. Sau ca ai intrat in contact cu administratia publica

locala. Asadar consider ca ai deja o opinie cat se poate de bine conturata.

Poate ca, citind acest articol vei spune ca nimic din toate acestea nu te afecteaza pe tine in mod direct. Eu cred ca este o chestiune de moment. Criza talentelor ne va afecta pe toti mai devreme sau mai tarziu, atunci cand companiile se vor reloca si nu va mai avea cine sa sustina cresterea economica.

Insa Romania este blocata intr-un circ politic fara sfarsit, care nu are nici o legatura cu problemele NOASTRE reale...


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?