BAC-ul de la Zitec


Un experiment care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Mai ales pe decidentii din educatie, care ar putea schimba lucrurile. Evident, daca si-ar dori acest lucru.

Se iau mai multi programatori de top care au lucrat la proiecte ale Agentiei Spatiale Europene si ale unor companii importante din strainatate. IT-istii in cauza sunt introdusi in sala de sedinte


a companiei fara telefoane si fara ciorne. Ca la BAC. Si sunt pusi sa rezolve subiectele care au fost date anul acesta la informatica la “examenul maturitatii”.

Rezultatul? Un software engineer cu peste 9 ani experienta a spus ca nu stie daca ar fi luat 5, iar un coleg al sau care a terminat facultatea anul trecut si care lucreaza doar de 2 ani ar fi luat 8.50.

Foarte interesant. Oare aceasta situatie demonstreaza ca, odata cu trecerea anilor oamenii devin din ce in ce mai incompetenti? Sau demonstreaza ca trecerea anilor inlocuieste teoria inutila invatata la scoala cu abilitatile practice necesare in viata profesionala? Tind sa cred ca cea de-a doua varianta este adevarata. In plus, am convingerea ca, daca astazi as fi dat bac-ul la economie, era foarte posibil sa nu iau nici macar nota de trecere, desi in liceu am fost olimpica. Insa, dupa 11 de ani de la terminarea ASE-ului am aflat si ca aceea este terorie pura... mai ales in Romania.

Si, in conditiile in care rolul scolii este acela de a furniza absolventi capabili sa se integreze pe piata muncii, adevarul este ca… avem o mare problema.

In acest context, Ionut Cocias, omul responsabil de dezvoltarea companiei a declarat pentru Digi 24 ca nu sunt multumiti de sistemul de invatamant romanesc.                                                      De curiozitate am aruncat o privire in sectiunea de cariera a site-ului Zitec. In acest moment au disponibile 14 joburi. Sunt deschisi sa sustina interviurile online (Skype, Hangout, etc). Si, in plus, ofera pachet de relocare in Bucuresti, precum si suport logistic pentru cei care vor sa faca acest pas. Oare ce ar putea genera aceasta flexibilitate?

Adevarul este ca 72% dintre companiile din Romania au dificultati in gasirea angajatilor potriviti, IT-ul fiind unul dintre domeniile deficitare.

Din pacate, trendul este unul ascendent, tara noastra indreptandu-se cu pasi mari catre prima pozitie a clasamentului mondial al deficitului de talente. Si, in absenta unor masuri eficiente si rapide, esecul sistemului romanesc de invatamant ne va afecta pe fiecare dintre noi, atunci cand, din ce in ce mai multe companii vor alege relocarea.


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?