Inteligentia romeasca si circul fara paine


E tare misto sa avem acoperiti in presa. Chiar si cand scriu articole aparent laudative, in realitate fac denunturi publice.

Doamna Ioana Ene Dogoiu a scris un articol care pare a fi favorabil Laurei Codruta Kovesi. PARE! Ea zice, printre altele, ca este perfect justificata solicitarea Laurei Codruta Kovesi de revocare din functie a


procurorului Mihaela Moraru Iorga (intre timp s-a si intamplat acest lucru) pe motiv ca “este suspectata ca nu ar fi inregistrat un denunt, iar asta poate fi o fapta foarte grava, un fals sau o favorizare”. Asa este doamna! ESTE o fapta foarte grava si… va garantez ca nu este singulara la DNA! Intr-adevar poate fi incadrata la favorizarea infractorului. Si este, totodata, si un veritabil abuz in serviciu, conform legii 78 / 2000. Adica, cercetarea este de competenta DNA.

Este normal ca doamna Dogoiu sa fie subtila – altfel n-ar mai fi acoperita, nu-i asa? Insa, din respectivul articol transpar urmatoarele intrebari:

Oare comisia care a evaluat activitatea procurorului Mihaela Moraru Iorga, al carei presedinte a fost Laura Codruta Kovesi (a se vedea art. 25 al. 1 lit. d din Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor) a avut in vedere si acest aspect atunci cand el s-a produs sau raportul de evaluare s-a incheiat cu “foarte bine” si asa ar fi ramas pe veci daca nu aparea faimoasa inregistrare?

Si, mai ales, oare cel tarziu simultan cu solicitarea de revocare din functie a procurorului Mihaela Moraru Iorga (desi s-ar fi putut cu mult inainte) s-a depus si un denunt cu privire la savarsirea infractiunilor respective? Citez din art. 267 n.c. pen.: functionarul public care, luand cunostinta de savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a organelor de urmarire penala se PEDEPSESTE CU INCHISOARE de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

Pe scurt, doamna Dogoiu o acuza pe Laura Codruta Kovesi de omisiunea sesizarii.

Oricum, the best is yet to come. Pe langa avizul favorabil pentru revocarea celor doi procurori, CSM a mai facut ceva. A sesizat Inspectia Judiciara cu privire la exercitarea functiei de conducere cu rea-credinta de catre Laura Codruta Kovesi. Oare ancheta va spune ca totul este roz, desi un procuror a fost demis pentru ca nu a inregistrat o plangere si, cu toate acestea, nici un functionar public (inclusiv membrii CSM si inspectorii judiciari) nu si-a indeplinit OBLIGATIA LEGALA de a denunta aceasta fapta? Daca va fi asa, este evident ca este doar un circ ieftin (pentru cunoscatorii sistemului judiciar), insa cu foarte mare priza la restul cetatenilor. Si, mai ales, un circ extrem de necesar, in conditiile in care painea va fi din ce in ce mai greu de procurat!

Insa daca raportul inspectiei judiciare va fi roz, sunt convinsa ca doamna Dogoiu va fi tot la datorie. Poate aparent va lauda institutia. Dar in realitate va spune din nou ca, conducerea este apropiata de Oana Schimdt Haineala. Si, mai ales, va profita de ocazie sa vorbeasca despre faptul ca singura conditie formala ce trebuie indeplinita pentru a putea candida la functiile de conducere din cadrul Inspectiei Judiciare este aceea de a fi inspector judiciar in functie, desi atributiile lor sunt extrem de importante pentru buna functionare a justitiei. Si / sau despre subiectivismul concursului pentru numirea in aceste functii, a carui rezultate nu pot fi contestate. Evident, va fi tot un articol cu doua intelesuri, insa in interes national. Asa cum ii sade bine unui epoletat!                         
Stiu din experienta personala ca unii epoletati sunt cu adevarat

labili psihic si mitomani de l-ar face invidios pana si pe Ponta. Dar, tot bazandu-ma pe experienta personala stiu si ca au in dotare inteligenta, fie si numai cea specifica “book smart-ilor” (sau soarecilor de biblioteca, mai pe romaneste). Asadar, am toata increderea in doamna Dogoiu, fie si numai pentru ca… cei 12.000 de epoletati ai SRI-ului din care face si dansa parte sunt crème de la crème ai natiei. Si de-aia merita toate lucrurile bune care li se intampla si, mai ales, sa li se treaca cu vederea “micile greselute”.


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?