Aripi frante


Azi vreau sa vorbim despre convingeri. Cele induse din prea multa grija chiar de catre cei care ne iubesc cel mai mult.

Alexandra Coneac

Alexandra s-a nascut si a crescut in comuna Raducaneni (judetul Iasi), provenind dintr-o familie cu posibilitati materiale limitate.

In gimnaziu a avut rezultate foarte bune la invatatura, participand chiar si la competitii


de limba engleza si istorie. Din pacate, desi dupa terminarea claselor gimnaziale si-a dorit sa studieze la Colegiul Mihai Eminescu din Iasi, a fost nevoita sa-si continue studiile la Liceul Teoretic Lascar Rosetti din comuna natala. Despre acest lucru Alexandra a declarat pentru Adevarul faptul ca “a fost mai mult decizia parintilor decat decizia mea, eu mi-am dorit sa merg la Colegiul Mihai Eminescu pe profil bilingv, dar au decis ei pentru mine”. S-a impacat cu gandul si a profitat de toate oportunitatile pe care le-a avut la dispozitie, participand la “diverse proiecte internationale, inclusiv proiecte de voluntariat”. Mai mult decat atat, a terminat liceul cu media 9.90 si a fost nelipsita de la olimpiadele de limba romana.

Ca urmare a acestor performante, a fost admisa la cinci universitati din Marea Britanie – Coventry University, University of Birmingham, Anglia Ruskin University, University of Hull si University of Greenwich. Dar istoria s-a repetat. Si de aceasta data parintii i-au indus ideea ca nu s-ar putea descurca cu banii, desi asa cum spune chiar ea, a obtinut un imprumut si ar putea obtine si bursa. In consecinta, va ramane sa studieze resurse umane la Iasi, fiind  hotarata sa lucreze atat in vacante, cat si in timpul facultatii.            Am scris despre multe povesti de succes ale unor copii din mediul rural. Alexandru a ajuns sa lucreze la NASA plecand din tara inca de pe vremea regimului comunist. Andreea a fost sefa de promotie la Sorbona, iar acum lucreaza la cea mai importanta scoala de afaceri din Europa. Bogdan, fostul elev navetist care a ajuns sef de

promotie la Universitatea din Strasbourg, are in prezent o cariera de succes in domeniul resurselor umane. Poate ca ei au avut altfel de parinti. Sau poate ca au fost dispusi sa lupte mult mai mult pentru visurile lor.

Eu cred ca, independent de sfaturile celor din jur, fiecare dintre noi are datoria sa-si urmeze visul si, implicit, sa-si traiasca propria viata. Recompensele sunt intotdeauna pe masura, asa cum o dovedesc Alexandru, Andreea si Bogdan.


Noi subiecte de discutie despre dezvoltarea ABILitatilor pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?