Normal intr-o lume anormala


Zilele trecute am share-uit pe Facebook o stire. A primit sute de like-uri. Asa am inteles ca Mihai si, mai ales, performanta sa mai mult decat remarcabila a reusit sa impresioneze foarte multa lume.

Astazi am vrut sa vad daca au aparut noutati despre planurile sale de viitor. Si am aflat ca visul frumos s-a terminat foarte repede. Doar este proverbial faptul ca la noi orice minune tine trei zile.

Mihai Moceanu este un tanar special. Are sindromul Down.

Mihai Moceanu

Insa acest lucru nu l-a impiedicat sa invete. Insa, din pacate, a intampinat foarte multe obstacole, fiind dat afara din mai multe institutii de invatamant, doar pentru ca este “altfel”. La liceul Inochentie Micu s-a facut chiar si un sondaj in randul elevilor pentru a justifica excluderea sa, cei din conducere sperand ca astfel vor fi exonerati de raspundere.

Dar Mihai a reusit sa le arate celor “normali” ca este mult mai bun ca ei. A luat BAC-ul cu media 7. Iar asta s-a intamplat in anul 2013, anul in care promovabilitatea a fost putin peste 50%. Si, mai ales, anul in care liceenii “normali” au fost dusi cu duba la parchet pentru ca au dat spaga. Iar cand a fost intrebat cum i s-a parut examenul a spus doar ca “a fost simplu, PENTRU CA AM INVATAT”. Ce ar mai fi de zis? Si, mai ales, oare ce au gandit parintii care s-au grabit sa solicite excluderea sa repetata din institutiile de invatamant, cel mai probabil pentru a nu fi nevoiti sa recunoasca faptul ca este mult mai bun decat propria odrazla?

Mihai Moceanu

Dupa aceasta performanta, Mihai a fost premiat de primarul din Cluj-Napoca. Si, tipic romanesc, fix in acel moment inspectoratul scolar a demarat o ancheta pentru a verifica spusele mamei sale. Dupa 12 ani in care Mihai a fost izgonit


de la scoala. 12 ani in care mama sa, singurul parinte intretinator, a fost nevoita sa se lupte, pe langa boala fiului sau, si cu “sistemul”. Dar mai ales cu ignoranta celor din jur.

Tot cu ocazia acelui eveniment de premiere, Mihai declara ca si-ar dori sa urmeze cursurile Seminarului Teologic, visul sau fiind sa devina preot. Insa a fost dispus sa renunte la ceea ce-si dorea si sa accepte ce vroiau altii pentru el, din dorinta de a se realiza in viata. Si, de bine ce inspectoratul incepuse o "ancheta", 3 scoli postliceale au refuzat inscrierea sa.

In final a fost acceptat la scoala postliceala sanitara Christiana. La doar 5 zile de la inceperea cursurilor, Ana Gogan, directoarea scolii spunea cu toata gura cat de bine s-a integrat Mihai, “parca face parte de nu stiu cate saptamani in aceasta clasa”. Evident ca presa a preluat masiv stirea, iar aceasta scoala privata a beneficiat de publicitate gratuita chiar in momentul in care era in cautare de clienti – sa nu uitam ca vorbim de anul 2013, anul cu cea mai mica rata de promovabilitate a bacalaureatului.                                            PR-ul isi facuse treaba. Scoala Christiana si-a ocupat locurile. Si… surpriza! Doua luni mai tarziu, aceeasi Ana Gogan spunea ca Mihai nu s-a adaptat la “cerintele stricte ale institutiei si ale cadrelor didactice”. Cerinte atat de stricte, incat nici macar diploma de BAC

nu era obligatorie.

In acest context, pentru mine a devenit cat se poate de evident ca, tinerii care se straduiesc sa se autodepaseasca nu sunt pe placul “sistemului”, fiind preferati cei care sunt plimbati cu duba chiar inainte de majorat.

Si apropo de “sistem”. Au trecut 4 (!!!) ani de atunci, insa nu s-a mai auzit nimic de “ancheta” inspectoratului scolar, desi Mihai a mai fost supus la multe alte discriminari. Oare aceasta este tara pe care ne-o dorim pentru copiii nostri “normali”?


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea personala si / sau profesionala pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?