Si profesorii ne ajuta cateodata


O poveste care m-a facut sa inteleg (inca o data) rolul obstacolelor pe care viata ni le scoate in cale.

Cristina Berta Jones

De mica si-a dorit sa fie medic. In acest context, specializarea fizica – chimie din cadrul Colegiului Banatean parea alegerea fireasca. Mai mult ca sigur ca ar fi reusit, insa in anul 1994, pe cand era in clasa a XI-a


a obtinut o bursa de 6 luni in SUA din partea Fundatiei Soros. Iar aceasta oportunitate i-a schimbat complet viata, insa intr-o maniera total diferita de cea asteptata in momentul plecarii.

La intoarcere profesorii au refuzat sa-i incheie situatia scolara din clasa a XI-a. Isi aminteste si acum acea replica: “Domnisoara, cat dumneavoastra ati fost in SUA cu asa-zisele studii si v-ati distrat, noi aici am făcut carte. Cum va inchiputi dumneavoastra ca va intoarceti si noi va trecem in urmatorul an?”

Multi copii de varsta sa si, mai ales, parintii acestora probabil ca ar fi acceptat umili sa repete clasa a XI-a. Insa ea a ales sa se intoarca in SUA, chiar daca in acel moment nu stia unde isi va putea finaliza studiile si, mai ales, chiar daca nu avea banii necesari pentru a se intretine. In primele 6 luni dupa reantoarcerea peste ocean, singura sursa sigura de venit era o bursa de 50$ pe luna, bani primiti tot de la Fundatia Soros

La scurt timp a reusit sa obtina o bursa de la liceul privat Proctor Academy si astfel si-a finalizat studiile liceale. In anul respectiv a locuit la o familie de americani ce avea 3 copii si carora le placea sa intre in contact cu oameni din alte culturi.

Pentru a-si putea continua studiile a aplicat la toate universitatile care ofereau burse. In final a ales Middlebury College, unde a studiat matematica si stiinte economice, realizand ca medicina nu o pasiona cu adevarat. Si, pentru ca bursa acopera exclusiv cheltuielile scolare, a fost nevoita sa lucreze pe toata perioada studentiei, primul sau job fiind chiar in campusul universitar. A fost found raiser, responsabilitatea sa fiind aceea de a convinge alumnii colegiului sa doneze bani. Conform declaratiei sale pentru Business Magazin, experienta acumulata in cadrul acelui job a avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii sale profesionale.

Prima slujba obtinuta dupa absolvirea facultatii a fost in cadrul companiei de consultanta Kaiser Asociates din Washington DC. Insa, dupa doar 6 luni a renuntat la acest job, deoarece isi dorea sa lucreze in domeniul tehnologiei, domeniu care isi lua avant in acea perioada. Astfel, in anul 2000 s-a alaturat start-up-ului Mainspring, unde realiza planuri de afaceri pentru start-upurile ce isi incercau norocul pe internet.

Dupa doar un an, compania respectiva a fost achizitionata de IBM, moment in care era pe punctul de a-si cauta o alta oportunitate profesionala. Insa, la sfatul unui manager, a ramas si a fost umbra unui om de vanzari care facea tranzactii foarte mari. Si astfel in doar 2 ani a invatat foarte mult despre acest domeniu.

In momentul in care a parasit IBM si-a dorit sa faca pasul urmator in cariera, respectiv absolvirea unui MBA. Amintindu-si visul tatalui sau care, inca din anii ’80 ii inoculase ideea de a studia la Harvard, a aplicat doar la doua universitati, Standford si Harvard. A fost admisa la ambele si in final a ales Harvard-ul.

Ulterior finalizarii MBA-ului si-a inceput cariera in vanzari la Nokia, unde, in momentul parasirii companiei ocupa functia de Director of Business Development.                                                                           Incepand din anul 2011 s-a alaturat fondului de investitii Naspers ca M&A Principal. In doar trei ani a ajuns Global Head of M&A, iar

din 2015 ocupa pozitia de COO.

Aceasta este povestea de viata a Cristinei Berta Jones. Asa cum bine spune chiar ea, “cate s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost acel moment!”, respectiv momentul in care profesorii Colegiului Banatean au refuzat sa-i echivaleze studiile din SUA. Insa, secretul succesului sau este dat de faptul ca a reusit sa-si gaseasca “urmatoarea sansa la fiecare cotitura”.

Un adevarat invingator care a stiut sa vada oportunitatile acolo unde marea majoritatea a oamenilor ar fi vazut doar obstacole!


Noi subiecte de discutie care te pot inspira pe drumul catre succes pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?