Saracia angajatilor


Suntem campioni! 21,5% dintre angajatii romani sunt sub pragul saraciei.

Conform Eurostat, ocupam prima pozitie la numarul de angajati aflati sub pragul de saracie, in conditiile in care, aproape un sfert dintre salariatii romani au un venit disponibil mai mic de 60% din media nationala.

Avem o pondere mai mult decat dubla fata de media europeana si suntem la distanta foarte mare fata de Grecia, urmatoarea clasata. Cu Bulgaria nici macar nu are sens sa ne comparam.

Iar aceasta este doar... o consecinta fireasca. La sfarsitul anului trecut 41,5% dintre angajati erau remunerati cu


salariul minim pe economie, ponderea fiind in crestere. Ce poti face cu 1050 de lei, venitul disponibil dupa plata impozitelor? Iti platesti intretinerea, facturile, eventual cheltuielile de transport pana la munca si inapoi si... te rogi sa-ti mai ramana bani de mancare.

Daca statistica ar fi vizat venitul pe membru de familie, situatia ar fi fost dramatica. Am in minte demonstratia unei cunostinte. Practic mi-a aratat ca, avand copii, ii este imposibil sa munceasca. Pentru ca nici macar nu si-ar permite sa-i duca la gradinita cat timp este la job. M-a lasat fara replica si am inteles ca foarte multi dintre cei 4 milioane de romani care nu muncesc au motive mult mai obiective si mai pragmatice decat lenea. Sa muncesti costa. Te costa transportul pana la job si inapoi. Te costa sa-ti lasi copiii undeva in timp ce muncesti – sa nu uitam ca ministrul ne-a spus ca, pana si gratuitatea scolii este finantata partial de parinti. Te costa haine cat de cat decente, altfel ti se poate atrage atentia, mai ales daca ai si contact cu clientii, insa firma nu-ti asigura uniforma. In plus, desi este « un vis », se mai poate intampla sa-ti fie foame in timpul celor 8 ore de munca. 

Foarte important este faptul ca, aceasta pondere a crescut din 2007 pana in prezent. Care este cauza? Romania s-a pozitionat ca « tara cu forta de munca ieftina a Europei ». Pentru ca atat pot cei care ne conduc. In


business batalia preturilor este pentru cei incapabili sa se diferentieze, iar cand vine vorba de atragerea investitiilor, Romania este un privita ca un business. Spre exemplu, Bulgaria s-a pozitionat ca paradis fiscal regional, iar rezultatele se vad, pana si unii politicieni si-au inmatriculat masinile acolo. acolo.                          Pornind de la opinia unor experti, conform carora salariul mediu net ar trebui sa fie de 1.500 de euro, anterior vorbeam despre faptul ca

Romania are un randament al muncii de 232%. Adica... tara cu cea mai ieftina forta de munca. Daca mai adaugam si faptul ca Romania a absorbit 0% (ZERO!!!) din Fondul Social European, bani care sunt destinati tocmai cresterii nivelului de incluziune sociala, devine evident ca romanii sunt tinuti intentionat in saracie, pentru a li se putea cumpara votul cu o punga de malai si / sau cu doi mici si o bere.

Iar ca sa nu se mai gandeasca la asta, li se serveste foarte mult circ, precum controlul fara ancheta ce-o vizeaza pe Kovesi!


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?