Trei eroi


O poveste speciala. Din cel putin doua motive. Primul motiv este ca are trei eroi, nu doar unul. Fiecare cu lupta sa. Si, mai ales, fiecare cu succesul sau atat de mult meritat.

Robert, Radu si Gabriela Plopeanu

Robert, primul erau, este un tanar special. La varsta de doi ani a fost diagnosticat cu autism. Insa la patru ani stia deja sa citeasca, mama sa constatand cu surprindere la o serbare ca urmarea desfasuratorul evenimentului. Pentru ca refuza sa faca


bastonase, in conditiile in care stia deja sa scrie, dupa finalizarea clasei intai mama sa a fost nevoita sa-l mute la o alta scoala. Chiar si asa, s-a incapatanat ca Robert sa studieze in sistemul public de invatamant, alaturi de copii valizi, aspect esential pentru terapia sa de recuperare. Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate. A absolvit cel mai bun liceu din Brasov, Colegiul National Andrei Saguna, iar la BAC a obtinut o medie peste 9. In prezent este student la Cluj la Stiinte Economice, fiind cel mai bun din seria sa, iar pe viitor isi doreste sa urmeze un master in strainatate si sa viziteze cat mai multe tari. El nu considera ca autismul este o piedica, declarand pentru Adevarul ca “orice este posibil daca muncesti din greu, nu trebuie sa lasi nimic sa te doboare”.

Radu, fratele geaman al lui Robert a fost diagnosticat cu o forma mai severa de autism. Chiar si in acest context si-a finalizat studiile obligatorii in sistemul public, desi a fost nevoit sa piarda un an din pricina terapiei de recuperare mult mai ample. Insa anul acesta a absolvit Liceul de Arta din Brasov si, in plus, a avut deja prima expozitie personala de pictura.

Si, nu in ultimul rand, Gabriela Plopeanu este o eroina. Mama celor doi gemeni a reusit sa ii creasca singura si, ceea ce este cel mai important, a dat dovada de o tenacitate incomensurabila. Ea a refuzat sa se lase infranta de dificultati, in conditiile in care, in urma cu 18 ani foarte putina lume auzise de autism, iar costurile terapiei ajungeau si la 3.000 de dolari lunar de persoana. In anul 2006 a infiintat asociatia Copiii de Cristal care ajuta in prezent peste 70 de copii diagnosticati cu autism, intentionand sa infiinteze si o ferma in localitatea Prejmer unde sa integreze viitorii adulti care sufera de aceasta boala.                                                                                         Al doilea motiv care face aceasta poveste speciala pentru mine este ca o scriu la doar cateva ore dupa ce am aflat ca un fin al meu a fost diagnosticat cu autism. De fapt este al doilea fin cu acest diagnostic, insa de aceasta data a fost un soc foarte mare, pentru ca eu il consideram un copil perfect normal. Iar cazul celor 3 eroi despre care am aflat intamplator astazi mi-a dat foarte multa speranta.  Mi-a dat speranta in conditiile in care, tot astazi am aflat si ca, in prezent, la nivel mondial 1 din 68 de copii este autist.             Trebuie sa recunosc faptul ca, prima intrebare a fost daca a facut

toata schema de vaccin. Si la fel de sincer spun ca, daca as avea un copil (ceea ce este exclus in Romania actuala) as refuza marea majoritate a vaccinurilor. Cu orice risc. Noi nu am facut nici pe sfert cate vaccinuri fac copiii zilelor noastre, iar parintii nostri au facut chiar si mai putine. Si, intamplator sau nu, rezistenta organismului scade de la o generatie la alta. Spre exemplu, bunica mea de 92 de ani astazi munceste mult mai mult in gospodarie (inclusiv sapa in gradina) decat fiica sa cu 30 de ani mai tanara care este cardiaca.


Noi subiecte de discutie care te pot inspira pe drumul catre succes pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?