Vanzatorii de vise


36 de vanzatori de vise au fost descoperiti doar in etapa de saptamana trecuta. Insa, adevarul este ca ne furam singuri caciula!

Oare ce spera sa obtina un parinte care ii da copilului sau banii de spaga? Si, mai ales, oare ce spera sa obtina respectivul tanar? Daca ar arunca o privire asupra studiului Manpower Talent Shortage Survey si,


totodata, asupra ratei somajului in randul tinerilor, ar intelege ca, prin cumpararea unei diplome obtin doar… un motiv de depresie. (Potrivit OMS, peste 2 milioane de romani sufera de aceasta boala, un segment important fiind reprezentat de tineri, iar principalele cauze sunt saracia si lipsa unui loc de munca.)

Oare ce speram noi ca societate sa obtinem tolerand acest comportament? Daca ar fi fost suficient sa fie plimbate cu duba cateva cadre didactice universitare, poate ca 42% dintre absolventi n-ar mai fi analfabeti functional. De asemenea, poate ca n-am mai fi in situatia ca peste 80% dintre absolventi sa lucreze in alt domeniu decat cel pentru care s-au pregatit. Pentru acesti absolventi am platit si platim in fiecare an bani multi, sperand ca vor creste productivitatea nationala si, implicit, nivelul de trai in Romania. Bani care intra in buzunarele vanzatorilor de vise, asa cum se intampla cu peste 80% din veniturile oricarei universitati de stat. Bani pentru care nu primim nimic in schimb. Ma rog, nimic cu exceptia… depresiei si a analfabetismului functional.

Pentru a intelege ca va avea de munca mult timp de acum inainte… la TOATE universitatile din tara, este suficient ca orice procuror (necorupt) sa afle ca suntem pe locul III mondial la


deficitul de talente, desi producem zeci de mii de asa-zisi absolventi de studii superioare anual. Pentru restul poate ca incepe sa devina din ce in ce mai clar ca poate fi foarte simplu (presupunand ca nu a fost si pana acum!) ca propriile odrasle sa obtina diplomele facil. Cam la fel si pentru judecatorii care vor ajunge sa solutioneze dosarul si, mai ales, cei care vor avea ocazia sa spuna ca cei 36 “au fost sarguinciosi in munca si merita sa fie eliberati conditionat”.

Este foarte bine sa fie anchetati si judecati acesti "profesori". Cei 36 si toti cei asemeni lor - probabil peste 90% dintre cadrele didactice universitare. Insa, daca dupa cateva luni de condamnare se vor intoarce de unde au plecat si isi vor continua “treaba”, n-am obtinut mare lucru. Este precum in cazul politicienilor care stau cateva luni intr-o camera speciala de la Poarta Alba, dar cand ies raman cu toti banii furati. De fapt, este mult mai rau! Este mult mai rau pentru ca, acesti vanzatori de vise distrug destine. La propriu! propriu!            De aceea este nevoie sa incetam sa mai credem in visele pe care ei le vand si, implicit, sa-i mai ajutam sa ne imbolnaveasca copiii de depresie atunci cand vor constata ca diploma lor valoreaza cat hartia pe care este tiparita. Este nevoie ca noi, cei care alegem sa nu dam spaga, sa luam atitudine si sa nu le permitem sa ne umileasca si/ sau sa ne demotiveze, facandu-ne sa ne simtim inferiori. Si mai este nevoie ca procurorii DNA sa inregistreze plangerile (si nu ma refer (numai la) "fosta" Mihaela Moraru-Iorga). Iorga!).                    Din pacate, este aproape inevitabil ca in 2017 sa ajungem pe locul II mondial la deficitul de talente (in prezent ne desparte doar un punct procentual de Taiwan), acest fenomen avand un impact major asupra investitiilor. Iar daca ne vom uita pe cele 10 domenii

deficitare, vom constata ca, in cazul a 6 dintre ele (traderii, inginerii, IT-istii, reprezentantii de vanzari, contabilii & finantistii si managerii de vanzari) scoatem absolventi pe banda rulanta, mai ales universitatile cu profil economic.                                   In acest timp, Ministerul Educatiei “dezavueaza faptele de coruptie”. Asadar, depinde doar de noi sa inversam trendul, refuzand sa dam spaga si, atunci cand este cazul, iesind din pasivitate!

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea ca natiune pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?