Forta increderii


La 14 ani a abandonat scoala, insa increderea care i-a fost acordata i-a dat putere sa lupte. Astazi, la varsta de 25 de ani, se mandreste cu faptul ca a intrat la facultatea de medicina cu media 9.40.

Paraschiva provine dintr-o familie foarte saraca din satul Parpanita (jud. Vaslui). Pentru ca nu-si permiteau sa le dea la scoala pe ea si pe sora sa Ana,

Paraschiva Apostol

parintii le-au trimis la un internat pentru copii cu nevoi speciale din Negresti, unde aveau asigurata cazarea si masa. La aceasta scoala au invatat pana la finalul clasei a IV-a, cand profesorii au constatat ca cele doua surori nu aveau nevoi speciale.

Ulterior, Paraschiva a repetat clasa a IV-a la scoala Mihai David din Negresti, insa in clasa a V-a a fost unul dintre cei mai buni elevi.

Ghinionul a facut ca in anul urmator sa fie desfiintata clasa sa. Deoarece noii colegi au marginalizat-o, rezultatele sale la invatatura au scazut dramatic. Intr-un final Paraschiva a refuzat sa mai mearga la scoala, declarand pentru Adevarul ca « m-am simtit marginalizata si nu am reusit sa ma acomodez. Intr-a V-a eram a treia din clasa, or in noul loc eram cam pe la mijloc, spre coada. Nu faceam fata, nu aveam cu cine sa discut, parintii nu m-au inteles. ».

A ramas acasa timp de trei ani. Cand avea 17 ani tatal sau a decedat, moment in care preotul din sat le-a spus ca le va fi ca un tata si ca le va reconstrui casa aflata in paragina, cu conditia sa se reapuce de scoala. Astfel Paraschiva s-a inscris in programul « A doua sansa » la scoala din Negresti, unde mergea la cursuri la sfarsit de saptamana.

Dupa absolvirea gimnaziului s-a inscris la liceul din Negresti la seral. In acelasi timp s-a angajat la Spatii Verzi, printr-un program destinat persoanelor defavorizate finantat cu fonduri europene. Cu banii stransi de ea si sora sa, precum si cu ajutorul enoriasilor, in anul 2011 preotul le-a reconstruit casa asa cum promisese.

Pentru bacalaureat Paraschiva s-a pregatit singura, iar in anul 2015 a sustinut examenul. In sesiunea de vara a picat la matematica cu nota 4.10. Insa s-a ambitionat si intr-o luna a invatat matematica cat nu reusise in toti anii de liceu, astfel ca in sesiunea din toamna a obtinut nota 7.35.

Paraschiva Apostol

Deoarece nu mai erau locuri disponibile la scoala postliceala pentru asistenti medicali, Paraschiva a decis sa mai astepte un an. Atunci preotul i-a sugerat sa dea la facultatea de medicina, iar ulterior a inceput pregatirea la chimie cu sotia acestuia. Anul trecut a picat cu


media 6.40, insa incurajarile preotului si ale sotiei sale au determinat-o sa persevereze. Cu sprijinul profesoarei Luminita Cozmei a ajuns sa fie inclusa in programul de pregatire al profesorilor Nedea de la Colegiul National Costache Negruzzi. Dintre cei 34 de tineri selectati initial de sotii Nedea, la finalul programului de pregatire au mai ramas 11 elevi, 9 dintre ei fiind admisi la facultatea de medicina in urma cu doar cateva zile.             In ultimul an, Paraschiva a invatat si cate 10 ore pe zi. Iar pentru a putea ajunge la Iasi la orele de pregatire a fost ajutata de profesoara Gianina Cozma, care ii oferea cate 50 de lei saptamanal. Insa toate eforturlei au dat roade. De cateva zile Paraschiva se poate

mandri ca a intrat la facultatea de medicina cu media 9.40.

Paraschiva Apostol este un adevarat exemplu de vointa si perseverenta. Insa la reusita sa a contribuit enorm de mult si increderea pe care i-au acordat-o toti cei care au ajutat-o neconditionat. Ei au reusit s-o motiveze sa se ridice la inaltimea asteptarilor lor. De aceea, din punctul meu de vedere, este o reusita de echipa. Felicitari Paraschiva, felicitari tuturor celor care te-au sustinut! Esti dovada vie ca nimic nu este imposibil atunci cand iti doresti cu adevarat.   


Noi subiecte de discutie care te pot inspira pe drumul catre succes pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?