3% reforma


Studiile confirma ca tinerii romani sunt din ce in ce mai inteligenti, insa profesorii sunt din ce in ce mai slab pregatiti.

Citeam zilele trecute un articol despre masurile necesare pentru reformarea sistemului educational.

Mariuca Talpes, cofondator Bitdefender (adica unul dintre


oamenii  care a facut cunoscut numele Romaniei peste tot in lume si, totodata, unul dintre cei mai mari angajatori romani) spunea ca, copiii din Romania sunt mai bine dotati de la an la an, calitatea scazuta a educatiei fiind principalul factor responsabil de rezultatele tot mai slabe pe care acestia le au. Ar fi bine (pentru “profesori”!) ca aceasta afirmatie sa fie nefundamentata, insa ea se bazeaza pe constatarile lui Eric Hanushek – expert OECD si, totodata, pe studiul cu privire la efectul Flynn realizat de Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti, conform caruia exista o crestere a inteligentei copiilor de la o generatie la alta de 2,5 puncte procentuale la IQ.

Principala solutie propusa de Mariuca Talpes pentru reformarea sistemului educational este reprezentata de inlocuirea celor mai slabi 3% dintre profesori timp de 10 ani. Oare n-o fi citit ce spunea un "mare" profesor, printre multe altele si ca “scoala este un mediu toxic pentru curiozitatea intelectuala (…) DAR putem sa o reformam oricat, scoala se va incapatana sa ramana exact ceea ce este”? Daca stia acest lucru, cred ca, in mod absolut romantic isi imagineaza sistemul educational ca pe o afacere, o afacere care realizeaza cele mai importante “produse” – oamenii care pot contribui la dezvoltarea economica, atat la nivel de companie, cat si la nivel macroeconomic. Ghinion! Sistemul educational este o afacere, insa produce locuri de munca destul de caldute, ocupate in majoritatea cazurilor de oameni lipsiti de vocatie si cunostintele necesare si care, in consecinta nu si-au gasit locul in alta parte. Iar acesti oameni reprezinta un bazin electoral foarte important.   

Si apropo de capacitatea de reformare. Marti am scris un articol despre Mirabela Miron, fosta profesoara care a abandonat invatamantul si a ajuns lider regional in afaceri si implicarea sociala, intreband de ce nu procedeaza la fel toti cei nemultumiti de “salariile mici”.

Imediat mi-a sarit in cap o asa-zisa fosta profesoara (discutia aici), care, desi se lauda ca a facut pasul spre o viata mai buna, isi apara cu indarjire confratii. Si, in absenta argumentelor, ii apara jignindu-ma pe mine fara sa ma cunoasca, spunand ca am aceasta atitudine deoarece, citez “nu ai facut parte dintre olimpici, ci ai avut experienta obisnuita a elevului roman, sprijinit si cocolosit de parinti si scoala, care revendica note nemeritate, dupa care se plange ca scoala nu l-a pregatit, ca el era destept si cu o stea in frunte, dar nu a avut cu cine sa atinga performante”.

Maria Sole

Eh, domna Maria Sole, sa zicem ca aveti dreptate. Dar daca ar fi asa cum spuneti, iar “scoala m-a cocolosit” si mi-a dat note "nemeritate", colegii dv. (nu o cladire!) au facut-o pentru a nu pierde banii de pe urma mea (costul per elev). Iar prin aceasta afirmatie va acuzati colegii de ceva mult mai grav decat incompetenta. Si, totodata,
indirect imi cam dati dreptate. Oare asta ati intentionat, sa vedeti cat de subtili sunt colegii dv.? Daca nu, devine evident ca este mai greu cu logica, chiar daca ne laudam ca am produs olimpici. Stati

linistita, vad zilnic oameni cu logica de genul “iarba este verde, broasca este verde, deci iarba este broasca”, asadar este mai greu sa ma impresionati. Insa m-ati convins ca ati contribuit activ la cei 42% analfabeti functional. Evident, pe langa olimpicii pe care pretindeti ca i-ati pregatit...

Insa intrebarea esentiala este daca vom reusi vreodata sa-i inlaturam de la catedra macar pe cei mai slabi ("primii" 3% din top) sau daca aceasta haita va reusi sa se mentinta intacta, asa cum spunea Radu Iliescu.

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si:


Noi subiecte de discutie despre evenimente care ne sustin sau ne impiedica dezvoltarea personala si / sau profesionala pot ajunge la tine saptamanal. Vrei sa le primesti?