Medicul care a invins cancerul


A invins cancerul dupa o lupta pe muchie de cutit, iar acum isi dedica timpul copiilor diagnosticati cu aceasta boala necrutatoare.

Claudia Chelan

Era studenta la Medicina in anul V si avea planuri mari de viitor. In luna februarie 2009 a primit un diagnostic necrutator: o forma rara de cancer limfatic.

Pana in luna octombrie a aceluiasi an si-a tinut secreta suferinta, continuand sa mearga


la facultate si chiar si la examenele din sesiunea de vara. Insa, imediat ce au aflat, colegii sai de facultate au demarat cea mai ampla campanie de strangere de fonduri din Craiova. Astfel, la finalul lunii noiembrie Cludia Chelan a putut pleca la Viena.

Tratamentul cu citostatice nu a dat rezultatele scontate, medicii fiind nevoiti s-o supuna si radioterapiei. Dupa cinci luni de lupta continua cu boala, organismul sau era atat de slabit incat putea manca doar hrana lichida. In plus, respira cu greutate, deoarece un plaman ii fusese afectat de tratamentele foarte dure. Dar... a invins! Boala a intrat in remisie, iar medicii i-au putut face transplantul de celule stem.

In vara anului 2010 Claudia a primit cea mai importanta veste: boala era in remisie totala.

Ulterior si-a finalizat studiile, a luat licenta cu media 9,60 si a fost admisa la rezidentiat, rezultul permitandu-i sa fie repartizata in Bucuresti.

In 2012 declara pentru Adevarul faptul ca, citez « Pentru mine faptul ca am reusit din prima incercare, ca dupa atatea obstacole sunt in sfarsit medic rezident imi da o liniste interioara. Sunt pe drumul pe care trebuie sa fiu, acela de a invata sa ajut oamenii ».

In prezent Claudia este medic si voluntar, dedicandu-si timpul ajutorarii copiilor bolnavi de cancer.

Povestea ei mi-a reconfirmat ceea ce stiam din experienta

personala. In lupta cu aceasta boala, cea mai importanta arma este taria psihica. Iar taria psihica este data de un obiectiv foarte important, asa cum a fost dorinta Claudiei de a deveni medic. Sau de o foarte mare dorinta de viata - imi vine in minte o pacienta pe care am intalnit-o la spitalul Coltea si care, desi avea metastaze in tot organismul, fiind « ca un pom de Craciun », spunea ca refuza sa moara ori de cate ori medicul Ciprian Aldea o indemna sa fie « realista ». Iar organismul sau reactiona in consecinta.