Omerta ucigasa


« Sanatatea nu este pentru toata lumea ». Sau... omerta care omoara oameni. La propriu!

Cazul prezentatoarei Magda Vasiliu a facut valuri. Se pare ca va determina o reducere a birocratiei, mai exact eliminarea avizelor DSP pentru concediile medicale ale parintilor care insotesc copiii in strainatate si,


de asemenea, va creste varsta copiilor ce pot beneficia de insotitor (de la 7 la 16 ani). Exceptional! Dar... asta-i tot?

Oare de ce nu vorbeste nimeni despre faptul ca autoritatile refuza in mod abuziv eliberarea formularului E112? As fi tentata sa spun ca... toti cei care au vizibilitate in mass-media il primesc imediat si nu sunt (direct) interesati sa faca valuri pe aceasta tema. Asta desi, spre exemplu, 130 de romani sunt condamnati zilnic la moarte deoarece nu au acces la radioterapie, Romania fiind capabila sa asigure doar 27% din necesar. Si, conform normelor comunitare, TOTI cei 73% ar fi indreptatiti la tratament in strainatate. Oricine vrea sa faca un experiment va afla ca autoritatile fie refuza eliberarea formularului, fie amana pana cand... nu mai este necesar. In fond, daca toti ar primi acest formular nu ar mai fi fonduri pentru privilegiati, nu-i asa? Totusi voi merge pe buna credinta si voi spune doar ca... toti cei care ar putea vorbi despre acest aspect pur si simplu nu cunosc problema, deoarece, in mod evident, nu s-au lovit de ea.

Mai mult decat atat, desi este incalcata legislatia comunitara, in Romania prima etapa a procesului de obtinere a formularului E112 este... acordul medicului curant. Asta nu-i deloc intamplator. Este suficient ca CNAS sau casele judetene sa le fluture contractele, iar « medicii » isi uita imediat OBLIGATIA LEGALA de a-i prezenta pacientului toate variantele de tratament. Cred ca fiecare pacient sau apartinator isi da seama de acest lucru prin simplul fapt ca niciodata nu i-au fost prezentate doua sau mai multe optiuni de tratament si recomandarea CELUI MAI BUN. Eu am trait asta intr-o anumita masura. In cazul tatalui meu, « medicul » Cprian Aldea a intarziat cateva luni sa-i recomande primul tratament neinclus in Lista si o luna in cazul celui de-al doilea – atunci organismul nu i-a mai rezistat (din motive ne-oncologice, insa pur mioritice). Si asta desi « medicul » respectiv era foarte constient ca eu ma pricep cat de cat la chestiunile legale. Acelasi « medic » a mai facut multe astfel de fapte. Spre exemplu, unui pacient i-a administrat Zometa pana i-a cauzat probleme renale cronice (fiind la un pas de blocaj renal) doar pentru a nu-i recomanda un medicament neinclus in lista (XGeva), iar ulterior i-a recomandat cu mare intarziere tratamentele sistemice si, cel mai grav, atunci cand si-a dat seama ca si pe al doilea urma sa-l obtin in instanta, a facut presiuni asupra apartinatorilor sa renunte la proces. Rezultatul... era previzibil.

Si, pentru ca tot vorbeam despre fondurile aparate cu atata strasnicie de privilegiatii sistemului, trebuie sa mentionez si posibilitatea de a efectua in strainatate tratamente care nu se pot face in Romania. Putina lume stie de OMS 50 / 2005, iar cei care afla si nu fac parte dintre privilegiati se lovesc de arbitrariul procedurii. Procedura care incepe, cum altfel, cu o scrisoare medicala semnata de medicul curant, prin care recomanda respectivul tratament. Oare cati dintre « oamenii simpli » au primit asa ceva? Spre exemplu, la spitalul Coltea am vazut murind un tanar de 22 de ani care avea si un bebelus de 6 luni si care, nu doar ca nu a primit scrisoarea medicala salvatoare, insa cand m-am oferit sa-i obtin eu medicamentele in instanta fara nici un onorariu, "medicul" a spus doar ca... « nu mai apuca ».

Oare de ce nimeni nu vorbeste despre aceste lucruri? Nici opozitia, nici presa, nici macar asociatiile de pacienti...

Si mai ales, oare si-a pus cineva intrebarea cati copii de 7 ani mor doar pentru ca lor nu le apara nimeni drepturile?

Cred ca incep sa inteleg de ce Gabriel Voinescu, fostul meu coleg de facultate, spunea in instanta ca « sanatatea nu este pentru toata lumea ». Asta desi « apara »... beneficiarul banilor (compania Johnosn & Johnson, producatoarea medicamentului).