Saracii optimisti


Romanii sunt optimistii Europei. Au si motiv, "economia duduie"! Insa... pleaca pe capete din tara. Oare de ce?

Este cumva 2017 an electoral si mi-a scapat mie? Sau poate ca se pregatesc in « laboratoare » alegeri anticipate si nu stiu eu. Ceva se intampla, asta e clar.

Inca de la inceputul anului am


tot citit stiri din ciclul « economia duduie », insa cele de vineri mi-au depasit cu mult capacitarea de... ingurgitare. Sunt din surse diferite, insa se completeaza reciproc al naibi de bine in puzzle-ul (dez)informarii.

Prima stire vine de la GfK UK, iar sondajul a fost facut la cererea companiei mama a Provident-ului. Se specifica foarte clar, sa nu cumva sa ne imaginam vreo manipulare interna. Nu prea inteleg de ce a fost facut public un sondaj realizat pentru a facilita deciziile strategice ale unei companii. Dar astea-s detalii, nu-i asa? Poate au vrut doar sa fie darnici cu concurenta sau... sa-i induca in eroare.

Conform sondajului cu pricina, 60% dintre romani sunt multumiti de nivelul lor de trai actual, cu 8 puncte procentuale mai mult fata de anul trecut si cu mult peste media europeana (53%).

Exceptional, dar... Oare de ce Eurostat-ul zice ca 42% dintre romani sunt sub pragul de saracie si excluziune sociala, tara noastra fiind campioana la acest capitol? Poate (si) pentru ca 41,5% dintre angajatii romani


sunt platiti cu salariul minim, iar procentul s-a dublat in ultimii 3 ani. Cred ca romanii au ajuns sa se multumeasca doar cu simplul fapt ca nu sunt sub pragul saraciei, altfel chiar nu-mi explic.

Acelasi studiu pluseaza. Si spune ca 66% dintre romani cred ca situatia lor financiara se va imbunatati in urmatoarele 12 luni. Si aici ii surclasam pe europeni, media UE fiind de 45%. Asta deja iese din marja de eroare a unui sondaj. Deci ar trebui sa cred ca oamenii aflati sub pragul de saracie sunt foarte optimisti. Ceea ce ar fi extraordinar. Poate ca optimismul lor isi are radacinile in promisiunea de majorare a salariului minim (nu cumva a fost pusa in stand by?). Sau in... inerenta emigrare. Insa, in aceste conditii, oare de ce Organizatia Mondiala a Sanatii prezinta Romania printre campionii mondiali in ceea ce priveste numarul persoanelor in varsta de munca care sunt afectate de depresie? depresie?               A doua stire vine de la INS (adica institutia care a « gresit » in anul pre-electoral 2013 calculul PIB). Cica sunt disponibile cele mai multe joburi din ultimii 9 ani. Pai cum ar mai putea oamenii sa fie pesimisti in aceste conditii, nu-i asa? Dar... oare daca s-ar vorbi si despre faptul ca Romania este pe locul III mondial la deficitul de talente si, totodata, despre nivelul enorm al somajului in randul tinerilor, concluzia ar mai fi aceeasi? Am mai spune ca "economia duduie" sau am recunoaste ca nu are cine sa ocupe joburile respective?                                                                                             
Daca ar curge lapte si miere asa cum ni se sugereaza, Romania n-ar mai fi pe locul II mondial (dupa Siria!) in privinta numarului de emigranti. Zic si eu. Sau poate ca emigreaza doar cei 40%,

« nemultumitii asistati social ». Evident, cu speranta ca le va creste nivelul de trai bine indesata in valize. Oare?

Independent de sondaje si statistici, fiecare roman isi cunoaste situatia personala. Si sunt convinsa ca nimeni nu are nevoie de astfel de stiri pentru a sti, fie si la nivel intuitiv, care este situatia reala a tarii.

PS: Cum se poate vorbi in sondajul GfK despre « media europeana » daca a fost facut in doar 4 tari? Intreb si eu...

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si: