Trocul justitiar


Legea raspunderii magistratilor a fost uitata. De dragul consolidarii controlului politic asupra procurorilor. Dar... NOI cu ce ne alegem?

Guvernul a anuntat cu mare tam-tam legea raspunderii magistratilor. Si bonus, modificarea legilor justitiei astfel incat sa creasca independenta si eficienta sistemului judiciar si


odata cu ele si increderea populatiei. Eu, cetateanul consumator al actului de justitie eram in extaz. Parca si vedeam cu ochii mintii dublarea pedepselor pentru infractiunile savarsite de magistrati. Dar mai ales modificari sistemice esentiale precum:

- REINTRODUCEREA interdictiei magistratilor de a se subordona scopurilor si doctrinelor politice;                                                             - REINTRODUCEREA criteriilor obiective de evaluare a activitatii magistratilor;

- REINTRODUCEREA interdictiei avansarii magistratilor sanctionati disciplinar la instantele si parchetele superioare precum si in functiile de conducere ale acestora;

- REINTRODUCEREA criteriilor de competenta profesionala pentru candidatii la functiile de conducere;

- REINTRODUCEREA unor criterii obiective de evaluare a candidatilor la functia de judecator la ICCJ;

- REINTRODUCEREA interdictiei exercitarii functiei de catre magistratii cercetati penal si mai ales a celor condamnati penal;

- REINTRODUCEREA obligatiei legale a magistratilor de a fi independenti si impartiali;

- REINTRODUCEREA sanctiunilor disciplinare ca urmare a incalcarii normelor de procedura de catre magistrati;

- REINTRODUCEREA atributiei esentiale a CSM de asigurare a functionarii eficiente a sistemului judiciar si respectarii legii in desfasurarea carierei profesionale a magistratilor;

- interzicerea detasarii magistratilor in afara sistemului judiciar intern sau international (in general pentru motivele care au declansat scandalul Bica privind OUG 13);

- eliminarea imunitatii magistratilor;

- eliminarea controlului exercitat de procurorul ierarhic superior asupra actelor procurorului de caz;

- eliminarea raspunderii membrilor CSM in fata magistratilor care i-au ales;

- alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM de catre societatea civila, etc.

Adica… niste chestii de bun simt in orice stat care se pretinde a fi de drept si care doreste macar pastrarea aparentei unui sistem judiciar independent si impartial. Niste chestii pe care le-am avut pentru cateva luni – din momentul intrarii in viguare a celor 3 legi si pana in momentul intrarii in viguare a legii 247 / 2005.

Ce au propus ieri?

- Posibilitatea procurorului ierarhic superior de a infirma actele procurorilor din subordine in mod si mai arbitrar (adica si pe motive de temeinicie, nu doar de legalitate cum era pana acum). Asta este principala miza si cireasa de pe tort in materie penala. In prezent procurorii neobedienti sunt disciplinati prin calificativul obtinut in urma evaluarii activitatii si / sau prin controlul activitatii realizat de procurorul ierarhic superior. Dar, daca insista, li se pot infirma actele doar in anumite conditii. Acum va fi “la liber”.

- Excluderea presedintelui Romaniei din procedura numirii si revocarii conducatorilor principalelor parchete. N-o vizeaza pe Kovesi, dar sigur nu-si mai doresc sa se repete istoria. O alta chestie “misto” este ca va putea fi numit procuror general chiar si un procuror care are grad de tribunal. Adica… obedient sa fie, competenta da-o naibii!

- Mutarea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei. Am oarece dubii ca asta ne va afecta pe noi cei “de rand”. Oricine a facut pana acum o plangere stie de ce. Miza mare este tot pe dosarele penale. Vor sa rezolve “pe direct”, ca sa nu mai fie nevoie de parghii precum cea bugetara, evaluarea activitatii, etc.

- Eliminarea potentialilor viitori magistrati neobedienti chiar “din fasa”. Adica din timpul cursurilor la INM, pentru “atitudini ireverentioase”. La asta se adauga si verificarea absolut arbitrara a bunei reputatii si testarea psihologica ce vor fi facute dupa absolvirea INM – ambele cu aceeasi finalitate, imposibilitatea de a fi numiti in profesie. Asta vine la pachet cu facilitarea intrarii in profesie a unor magistrati slab pregatiti, prin modificarea prevederilor privind examenul de absolvire al INM.

- Au fost introduse noi categorii de juristi (de exemplu, executorii judecatoresti) care pot deveni magistrati fara a urma cursurile INM. Si a fost inlesnita delegarea, detasarea si transferul magistratilor. Mai este nevoie sa spun ca acestea creaza sau consolideaza subordonarea politica a magistratilor?

Eident ca totul are si un pret. Iar pretul tacerii CSM si al asociatiilor magistratilor este imens.

- In primul rand, a fost data uitarii legea raspunderii magistratilor.

- Cresc intervalele de timp dintre doua evaluari ale activitatii magistratilor, iar anumiti magistrati sunt scutiti de evaluare.

- Facilitarea avansarii magistratilor slab pregatiti. Pana la nivelul curtilor de apel si ale parchetelor de pe langa acestea, vor putea avansa si magistratii care au obtinut calificativul “bine”. La ICCJ nu mai este obligatoriu ca un candidat sa aiba calificativul “foarte bine” la toate evaluarile, fiind suficiente doar ultimele trei.

- Dreptul magistratilor de a intra in alte profesii juridice fara examen (evident, ca plasa de salvare).

- Membrii CSM vor putea cumula si functia de executie (procuror sau judecator), precum si eventuala functie de conducere detinuta in cadrul instantei sau parchetului in care activeaza. In conditiile in care CSM este instanta de judecata pentru magistrati, sigur-sigur vor fi sanctionati cei de unde provin membrii institutiei. Nu ca pana

acum ar fi fost, dar macar se pastra o minima aparenta.          Apropo… cine era premierul care si-a asumat raspunderea pentru legea 247 / 2005, legea care a nenorocit sistemul judiciar imediat dupa “avizul” de la Bruxelles?!?  Sa fi fost Calin Popescu Tariceanu? Coincidenta este pur “intamplatoare”.   

Toti “cei interesati” s-au ales cu cate ceva, din 2005 pana in prezent. Mai putin noi, cetatenii. Noi avem doar obligatia sa le platim salariile.

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si: