Un vis sustenabil


De la varsta de 18 ani a cucerit lumea cu produsele sale naturale, iar acum vrea sa se implice in dezvoltarea oraselor sustenabile.

Ioana Matei

S-a nascut si a crescut in comuna Gindanesti din judetul Constanta. Locurile natale i-au insuflat pasiunea pentru un stil de viata sanatos, asadar, alegerea facultatii de ecologie a


fost cat se poate de fireasca.

Pasiunea adevarata se cere intotdeauna valorificata. Ioana a aflat asta la o varsta frageda, elementul declansator fiind dorinta sa de a folosi numai cosmetice naturale. Si, intrucat nu-si permitea sa le cumpere din comert, a inceput sa si le creeze singura.             Vorbea tot timpul despre cosmeticele naturale si, pentru a nu-i mai plictisi pe colegii si prieteni saii, s-a decis sa-si faca un blog. La cererea cititoarelor sale si a colegelor de facultate care o vedeau folosind propriile “experimente”, a creat primele balsamuri de buze pentru comercializare. Asta se intampla la finalul anului 2009, cand Ioana avea 18 ani si era in primul an de facultate.

Dupa ce si-a testat produsele si la un targ din Constanta, Ioana a decis sa le ceara parintilor 4.000 de lei imprumut si sa-si deschida un magazin online. Astfel, acel experiment s-a transformat in Javis Homemade Beauty. Homemade pentru ca atelierul a fost amenajat in pivnita casei, locul care ar fi trebuit sa fie crama tatalui sau.

Ce spune Ioana despre aceasta experienta? “Atunci cand vine vorba despre a intreprinde ceva, trebuie sa-ti urmezi pasiunile, chemarile tale interioare, pentru ca doar ele iti pot asigura energia necesara pe termen lung, ele sunt motorul intrinsec care te determina sa mergi mai departe indiferent de greutatile care apar pe parcurs. Cand stii ca activitatea pe care o desfasori provine din tine, este pasiunea ta si te defineste, nu te poti disocia asa usor de ea, e ca si cum ai renunta la o parte din tine”. Cred ca Ioana este un exemplu viu a ceea ce inseamna sa-ti urmezi adevarata chemare si, totodata, a beneficiilor care decurg din asta, principalul fiind chiar fericirea care i se poate citi pe chip.

In paralel cu aceasta afacere Ioana si-a continuat studiile, absolvind un master in domeniul valorificarii principiilor bioactive din plantele indigene si a avut mai multe joburi in domeniul protectiei mediului, ultimul dintre acestea fiind cel de consultant la Comisia Europeana.

Acum Ioana vrea sa faca un pas si mai mare. Are in plan un proiect prin care sa fabrice sapunuri din ulei uzat. Astfel va contribui la reciclarea acestui deseu daunator si la construirea unor orase sustenabile. Cea mai buna validare a ideii sale este prezenta Ioanei Matei printre cei cinci finalisti ai competitiei internationale Young Champions of the Earth organizata de ONU. Pana pe 31 august noi o putem ajuta sa castige si sa-si implementeze proiectul in Romania. Cum? Printr-un vot care dureaza maxim 30 de secunde.