Ex-cersetoare, viitoare senatoare


A crescut langa groapa de gunoi a Craiovei si si-a castigat existenta din cersit. Aceasta este povestea Aninei Ciuciu, absolventa unui master la Sorbona si candidata pentru un loc in Senatul Frantei.

Anina Ciuciu

Cartierul Fata Luncii de langa groapa de gunoi a Craiovei este locul unde Anina si-a petrecut primii 7 ani din viata. Pentru a se putea integra in societate, parintii sai au fost nevoiti sa-si ascunda etnia si le-au invatat si


pe fetele lor sa procedeze la fel. Insa, asa cum spune o vorba din popor, minciuna are picioare scurte. Iar cand adevarul a iesit la iveala ambii parinti au fost concediati, desi tatal sau era contabil cu o vechime considerabila, iar mama lucra ca infirmiera la un spital din oras.

Pierderea locurilor de munca i-a fortat sa-si caute norocul in Franta, dar la prima incercare de emigrare familia Aninei a fost expulzata din Ungaria. Insa dorinta lor de a avea o viata mai buna i-a impins sa plece din nou la drum. De aceasta data au fost abandonati de calauza lor la Casilino, cea mai mare tabara de rromi din Europa. Acolo au trait sase luni in conditii insalubre si, deoarece nu aveau dreptul sa munceasca, cersitul reprezenta singura lor sursa de venit. Aceasta experienta a marcat-o profund pe Anina, insa visul sau si al familiei sale de a avea un viitor mai luminos a ramas nestirbit. Si au pornit din nou la drum… intr-un portbagaj. De aceasta data perseverenta lor a fost rasplatita si, dupa multe peripetii, in anul 1999 au ajuns in Franta la Bourg-en-Bresse.            Nici aici nu au gasit paradisul mult visat. Initial au locuit intr-o camioneta. Tatal sau vindea ziare, iar Anina impreuna cu surorile si mama sa cerseau. Norocul li s-a schimbat cand o femeie pe care au intalnit-o pe strada i-a indemnat sa se adreseze unor asociatii de protectia rromilor. Acestea i-au ajutat sa-si gaseasca slujbe si o locuinta, iar cele trei fete au fost inscrise la scoala.

In clasa I-a Anina s-a lovit de bariera lingvistica si de tratamentul discriminator al colegilor. Insa nu a renuntat la scoala si, ajutata de invatatoarea sa, in scurt timp a reusit sa-si ajunga colegii din urma si chiar sa devina cea mai buna din clasa. Si tot aceasta invatatoare a fost cea care i-a ajutat si sa obtina dreptul de sedere in Franta, fapt ce i-a permis Aninei sa-si continue studiile. Ulterior Anina a ajuns chiar sa faca doi ani intr-unul si a obtinut bacalaureatul stiintific. Despre aceasta perioada a vietii sale, Anina a declarat pentru Hotnews.ro ca, citez “voiam, inconstient, indiferent de situatie, sa fiu cea mai buna, sa arat ca sunt cea mai buna”. Insa, chiar si in aceste conditii se ascundea pentru a nu afla colegii si profesorii sai cine este parintele pe care il chemau sa-l felicite pentru rezultatele sale.

In anul 2012 a obtinut licenta in drept la universitatea Jean Moulin Lyon III din Bourg-en-Bresse. Dupa absolvirea facultatii, Anina avea doua joburi. In timpul zilei lucra la o companie imobiliara, iar seara facea curatenie in casele unor oameni instariti din oras. Insa visul sau era sa devina magistrat, iar aceasta dorinta a determinat-o sa aplice pentru un program de master la Sorbona. Si imediat ce a primit scrisoarea de acceptare, parintii sai au convins-o sa plece la Paris, desi acest lucru presupunea un efort financiar foarte mare din partea familiei.

In 2013, in timp ce era masterand la Sorbona, Anina a publicat cartea Mandra sa fiu rroma in care povesteste toate intamplarile prin care a trecut, “pentru cei care inca mai au prejudecati, pentru rromii care se pot recunoaste in povestea mea, pentru cei care vor sa reuseasca si care traiesc cum am trait eu” deoarece, citez “vreau să le transmit curaj”. Ulterior a devenit consilierul lui Victor Ponta pentru problemele rromilor, insa a renuntat foarte repede la aceasta functie cand a inteles ca nu va putea face nimic pentru a-i ajuta pe cei din comunitatea sa.

Dupa absolvirea masterului a devenit activist pentru problemele rromilor din departamentul Saint-Saint-Denis din nordul Parisului. Ca urmare a activitatii sale i s-a prpus sa candideze pentru un loc in Senatul Frantei la alegerile de la sfarsitul acestei luni. Aline Archimbaud, actualul parlamentar din acel colegiu si-a aratat sprijinul pentru Anina, considerand ca ea va reusi sa duca mai departe proiectele de integrare a rromilor. In plus, cetatenii au facut o petitie prin care le solicita partidelor politice sa-i sustina candidatura, deoarece ea militeaza activ pentru accesul neangradit la educatie al tuturor copiilor si pentru combaterea discriminarii.    "Cand treci prin ceea ce am trecut eu, esti hotarat la culme sa reusesti. Este singura modalitate prin care poti sa-ti iei revansa

asupra vietii", asta scrie Anina in cartea sa. De aceea eu am convingerea ca va deveni primul senator francez de etnie rroma, in pofida faptului ca trei sferturi dintre membrii acestei camere sunt barbati, iar varsta medie este de 64 de ani. Si am aceasta convingere deoarece nu s-a lasat infranta de toate greutatile pe care le-a infruntat, iar dorinta de a-si ajuta semenii i-a dat forta necesara sa continue. De aceea, pentru mine Anina Ciuciu este un exemplu extraordinar de rezilienta. Felicitari, Anina!